Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19: Har du symtom som hosta, andningsbesvär eller feber. Håll dig undan sociala kontakter där du riskerar att sprida smitta, i såväl arbetsliv som privatliv. Tänk särskilt på sköra äldre och personer med allvarliga sjukdomar.

  • Närstående bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom.
  • På akutmottagningen ställs frågor om luftvägssymtom och antal medföljande till akutmottagningen begränsas.

Känner du dig orolig, ta del av informationen på Folkhälsomyndigheten.se och måste du prata med någon om covid-19, ring nationella informationsnumret 11313. Misstänker du att du är drabbad av coronaviruset, läs på 1177.se om hur du kontaktar vården.

Skaraborgs Sjukhus har startat ett barnskyddsteam

Maria Söderberg och Godfried Van Agthoven

Skaraborgs Sjukhus vill skapa bättre struktur för arbetet med barn som far illa. Därför startas ett särskilt barnskyddsteam.

– Vi ska även bredda samarbetet inom vårdsamverkan Skaraborg, förklarar Maria Söderberg, verksamhetschef för K3, där gynekologi, obstetrik och barn- och ungdomssjukvård på Skaraborgs Sjukhus ingår.

Barnskyddsteamet ska ledas av barnläkare Godfried Van Agthoven via barn- och ungdomsmedicin och i övrigt bestå av representanter från flera berörda verksamheter.

Lång erfarenhet

–I ett flertal år har jag arbetat med barnskydd i Sverige, på Barnahus Skaraborg och på barnskyddteamet inom Västra Götalandsregionen. Mina erfarenheter med barnskydd och de förändringar vi ser i samhället kan jag nu efter flera års förberedelse gestalta i Barnskyddsteam Skaraborg, säger Godfried Van Agthoven.

Vad är det viktigaste med ett barnskyddsteam?

–Barnmisshandel sker, barnmisshandel är vanligt och barnmisshandel är viktigt att upptäcka och behandla. Hälso- och sjukvården behöver en struktur för bättre skydd för barn som är utsatta, en struktur där Barnskyddsteam Skaraborg kommer vara en viktig del av, säger Godfried Van Agthoven.

Ett viktigt samarbete

Koncentrationen av arbetet med barn som far illa i sina relationer betyder ett team med en mängd olika kompetenser; sjuksköterskor från Skaraborgs Sjukhus akutmottagningar, läkare från ortopedin, kirurgen, barn- och ungdomsmedicin, gynekologin, radiologin, barnsjuksköterskor från barn- och ungdomsmedicin och psykolog/kurator från barn- och ungdomspsykiatrin. Teamet ska ha en handledande och konsulterande roll inom sjukhuset.

Samverkan

–För att ytterligare stärka arbetet ska samverkan ske med bland annat Utväg Skaraborg, Barnahus Skaraborg, primärvården, Skaraborgs kommuner, det regionala barnskyddsteamet Västra Götaland, regionala Habilitering & Hälsa samt tandvården, säger Maria Söderberg och tillägger:

–Även samarbetet med Vårdsamverkan Skaraborg är viktigt, där finns vårdgivarna representerade och är ett bra forum, för vi ska ju inte göra något som redan finns.

Bildtext:

Foto: Bild och Media

Verksamhetschef Maria Söderberg och barnläkare Godfried Van Agthoven.


Senast uppdaterad: 2019-05-23 10:30