Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skaraborgs Sjukhus uppmärksammar internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor

Utvägs kontaktpersonsgrupp vill uppmärksamma våldet mot kvinnor. Foto: Bild och media

I dag den 23 november uppmärksammar Skaraborgs Sjukhus den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. I entréhallen vid SkaS Skövde finns personal på plats för att dela ut informationsmaterial och svara på frågor från besökare och sjukhuspersonal.

Utväg Skaraborg är en myndighetssamverkan som arbetar mot våld i nära relationer och kuratorerna Louise Andersson och Ida Johansson är med i Utvägs kontaktpersonsgrupp.

- Vi tillhör en lokal grupp med blandade professioner som träffar många patienter i olika delar på sjukhuset. Det finns en vinst i det eftersom vi alla har olika kompetenser, säger Ida Johansson.

Louise som också var med förra gången SkaS uppmärksammade dagen berättar att det då fanns ett stort intresse och efterfrågan på mer information om ämnet.

- Det är en superviktig fråga. Jag jobbar inom kvinnosjukvården och de flesta av de kvinnor jag träffar har en historia där man blivit våldsutsatt, men det är sällan de tar kontakt enbart av den orsaken. Det vanligaste är att patienterna söker för något annat.

Utvägs kontaktpersonsgrupp har också sällskap av representanter från Kvinnohuset Tranan som svarar på frågor och berättar om sin verksamhet. Klockan 12 bjuds det även på musik när Sara Salomonsson kommer för att spela och sjunga.

FN-dag sedan 1999

Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor uppmärksammas varje år för att öka medvetenheten om våld mot kvinnor. Dagen som egentligen infaller den 25 november, instiftades av FNs generalförsamling år 1999.

I resolutionen slog man fast att våld mot kvinnor är ett hinder för jämställdhet i samhället i juridisk, social, politisk och ekonomisk mening. Våld mot kvinnor avser enligt resolutionen handlingar som orsakar fysisk, sexuell eller psykologisk skada, både om det sker i det offentliga eller i privata sammanhang.


Om du vill veta mer om arbetet mot våld i nära relationer eller hur man söker stöd, besök Utväg Skaraborgs webbplats.

Utväg Skaraborg


Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:43