Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

SkaS på plats vid världens största bröstcancerkonferens

1977 introducerades San Antonio Breastcancer Congress (SABCS) i Texas, USA för första gången. Kongressen är att betrakta som världens största bröstcancerkonferens. I år representerades Skaraborgs Sjukhus genom Jenny Nyqvist, överläkare i kirurgi samt doktorand.

–Min poster handlade om bröstcancermetastaser och dess uttryck av FOXA1 och Nestin som möjliga prognostiska markörer. Uttryck av FOXA1 hos bröstcancercellen talar för en godare prognos, medan uttryck av Nestin talar för en sämre prognos. Uttryck av Nestin är också kopplat till metastaser i hjärna, gynekologiska organ och hud, berättar Jenny Nyqvist.

4-8 december 2018 är det 41:a året som kongressen genomfördes och det fanns  representanter från minst 90 länder på plats.

–Bröstcancer är nu att betrakta som den största orsaken till cancerrelaterade död hos kvinnor och är därför angeläget att bedriva forskning kring, säger Jenny Nyqvist.

Kongressen innehöll föreläsningar som rör klinisk vetenskap, basvetenskap och translationell vetenskap. Som på många andra kongresser presenterades vetenskap även i form av posters.

Bildtext:

Förutom Jenny Nyqvist, överläkare inom kirurgi vid Skaraborgs Sjukhus representerades Västra Götalandsregionen av Anna-Karin Tzikas, onkolog vid NÄL i Trollhättan, Jamila Adra, ST-läkare, vid Jubileumskliniken Sahlgrenska universitetssjukhuset och Toshima Parris, molekylärbiolog vid Cancercentrum Göteborgs universitet.


Senast uppdaterad: 2018-12-14 07:21