Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19: Har du symtom som hosta, andningsbesvär eller feber. Håll dig undan sociala kontakter där du riskerar att sprida smitta, i såväl arbetsliv som privatliv. Tänk särskilt på sköra äldre och personer med allvarliga sjukdomar.

  • Närstående bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom.
  • På akutmottagningen ställs frågor om luftvägssymtom och antal medföljande till akutmottagningen begränsas.

Känner du dig orolig, ta del av informationen på Folkhälsomyndigheten.se och måste du prata med någon om covid-19, ring nationella informationsnumret 11313. Misstänker du att du är drabbad av coronaviruset, läs på 1177.se om hur du kontaktar vården.

SkaS kan vinna Guldskalpellen igen

Skaraborgs Sjukhus vann Guldskalpellen 2016. Nu kan triumfen upprepas. Lungkliniken vid Skaraborgs Sjukhus är nominerat till den fina utmärkelsen genom sin innovation – KOLinfo.

-Jag är väldigt glad för det arbete vi i KOL-teamet har utfört. Framför allt för våra patienters skull, säger eldsjälen Margaretha Lundin.

KOLinfo är resultatet av ett samarbete mellan Lungklinikens personal och patienterna. Genom att utveckla egenvården, använda teknologi, samordna resurser och låta personer med KOL delta i skapandet av patientutbildning, har KOL-teamet visat en ny väg för att nå ut tillpatientgruppen. Arbetssättet kan även appliceras på andra sjukdomsgrupper.

-Samarbetet med personer med KOL har gjort patientutbildningarna behovsorienterade, istället för som tidigare, professionsorienterade, säger Margaretha Lundin.

Det nya sättet att nå patienter och deras närstående gör att vägen till egenvårdsbaserat stöd går snabbare.

Totalt är det 48 olika bidrag som kämpar om att få Guldskalpellen 2017.

Skaraborgs Sjukhus har tagit emot utmärkelsen vid två tillfällen: 2013 gick det till Hudkliniken och ifjol till samarbetet Närvård västra Skaraborg.


Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:43