SkaS redo för ”finska greppet”

Publicerad:
Tina Thorsell, barnmorska, Tiina Pirhonen och Jouko Pirhonen.
Tina Thorsell, barnmorska, Tiina Pirhonen och Jouko Pirhonen. Foto: Bild och media.

Under fyra veckor har Jouko och Tiina Pirhonen utbildat alla barnmorskor på Skaraborgs Sjukhus i det ”finska greppet” – en metod för att förhindra allvarliga bristningar.

- Det har varit givande och intressant att få ta del av paret Pirhonens kunskaper. Vi fick först en föreläsning om bristningar och förebyggande åtgärder, och därefter har vi övat praktiskt, säger Tina Thorsell, barnmorska på Skaraborg Sjukhus.

Att få någon form av bristning när man föder barn är inte ovanligt. Då är det bristning i blygdläppar, slidan och mellangården det rör sig om. Allvarliga bristningar är sällsynta, men genom att använda finska greppet kan den sortens bristningar minska ännu mer.

- Fördelen med denna typ av metod är att man påtagligt kan minska antalet allvarliga samt mindre allvarliga bristningar, säger Jouko (läkare) som tillsammans med sin fru Tiina (barnmorska), lär ut tekniken med det finska greppet.

Finska greppet är en tvåhandsmetod, där barnmorskan eller läkaren skyddar mellangården med ena handen på bebisens huvud och andra handen på mellangården. Man strävar efter ett långsamt och kontrollerat framfödande av barnet. Nyckeln är en god kommunikation och ett fungerande samarbete mellan mamman och den förlösande barnmorskan under de sista värkarna.

- Metoden är inte ny utan är beskriven i läroböckerna sedan 1700-talet. Tvåhandsgreppet var en regel även i Sverige tidigare men sen infördes en passiv hållning som medförde en kraftig ökning av allvarliga bristningar. Förändringen går sakta framåt i Sverige eftersom inlärda vanor och rutiner är svåra att ändra, säger Jouko Pirhonen

Alla barnmorskor och läkare som jobbar på förlossningen vid Skaraborgs Sjukhus Skövde har gått utbildningen och denna typ av metod ska användas vid alla vaginala förlossningar.

Fakta
Bristningar i samband med förlossning indelas i fyra olika huvudgrupper:

  • Grad 1: Bristningar i slidans slemhinna, mynning eller i mellangården, vilka läker relativt snabbt.
  • Grad 2: Bristningar i slidans slemhinna och mynning samt i hud och muskler i mellangården och behöver ofta sys för att läka ordentligt.
  • Grad 3: Omfattar muskler i bäckenbotten och i ändtarmens slutmuskel.
  • Grad 4: Totalruptur – omfattar både ändtarmens slutmuskel och slemhinna.