STYRELSEMÖTE: Närsjukvårdsteam får utökat uppdrag

Publicerad:

Skaraborgs Sjukhus styrelse och östra hälso- och sjukvårdsnämnden har kommit överens om att utöka uppdraget för de mobila närsjukvårdsteamen. Dessa har varit i gång sedan april 2020 och är en del i omställningsarbetet mot en mer nära och personcentrerad vård utifrån patientens behov.

-Det är väldigt bra att vi kan förstärka det här arbetet. Syftet med ett utökat uppdrag för närsjukvårdsteamen är att stärka tillgängligheten till specialistvård för patienter i nämndområdet och öka förutsättningarna för att patienten ska kunna vårdas i sitt hem, säger Pär Johnson, ordförande för Skaraborgs Sjukhus styrelse.

För att genomföra förändringen krävs att närsjukvårdsteam bemannas veckans alla dagar – idag bemannade måndag-fredag – samt att närsjukvårdsteamens bemanning på vardagar utökas för att möjliggöra att fler patienter kan omhändertas.

Skaraborgs Sjukhus startar omgående arbetet med att utöka tiderna för två närsjukvårdsteam till

  • Steg 1 lördag-söndag dagtid 8:00-17:00
  • Steg 2 vardagar kväll 17:00-21:00

Införandet planeras till två team lördag-söndag dagtid från och med september 2022 samt två team vardagar kväll från och med november 2022.

Förstudie om investeringar i Lidköping

Skaraborgs Sjukhus ansöker tillsammans med Västfastigheter om att få påbörja en förstudie för investeringsidéer om ägarstyrda investeringar gällande SkaS Lidköping.

-Vi följer regionstyrelsens beslut om hälso- och sjukvårdens utbud och lokalisering, där det framgår att verksamheten ska utvecklas i linje med den beslutade omställningen av vården. Där har SkaS Lidköping fortsatt en mycket viktig del i Skaraborg som ett sjukhus med akutmottagning, säger styrelseordförande Pär Johnson.

Delar av sjukhuset i Lidköping har genom åren byggts till och renoverats för att vara ändamålsenliga och resurseffektiva. De delar som nu behöver ses över är mottagningar och vårdavdelningar. SkaS Lidköping kommer framåt fortsatt ha behov av slutenvård inom medicin respektive kirurgiska specialiteter. Flera av slutenvårdsavdelningarna har, identifierat av verksamheten, ett stort behov av förändring för att vara ändamålsenliga utifrån kraven för en verksamhet i balans, där både lokaler och kompetens används resurseffektivt. Här tillkommer även styrelsen för Skaraborgs Sjukhus beslut att utreda lokalisering av landningsplats för helikopter inom sjukhusområdet i Lidköping.

Screening för tarmcancer i hela VGR

Tarmcancerscreening ska införas i Västra Götalandsregionen (VGR) för invånare i åldrarna 60–74 år. Införandet av screeningverksamheten har påbörjats under 2022 och ska ske stegvis under 7 år.

Upplägg: År 1 erbjuds 60-åringar och 62-åringar blodtest. År 2 erbjuds de som fyller 60 år respektive 62 år samt de som fyller 64 år testning. År 3 erbjuds alla som fyller 60 år och 66 år test och det görs en andra testomgång hos alla nu 62- och 64-åringar. Alla med positiv test erbjuds sedan en koloskopiundersökning inom max 14 dagar, vilket förväntas blir tre procent av alla test. Koloskopiundersökningarna genomförs vid sjukhusförvaltningarna i VGR.

-Screening är väldigt viktig ur hälsoperspektiv. Det vet vi av erfarenhet från Skaraborgs Sjukhus Falköping, där man infört screening för tjocktarmscancer och upptäckt flera fall av allvarlig sjukdom, säger Pär Johnson, styrelseordförande för Skaraborgs Sjukhus.

Riskanalys genomförs i november

Enligt beslut av regionfullmäktige ska styrelser och nämnder varje år fastställa plan för intern kontroll . Intern kontroll innebär att följa upp identifierade risker med koppling till de beslut som tagits och de regler som fastställts. Syftet med internkontrollplanen är att bidra till att ändamålsenligheten stärks och att verksamheten med invånarnas bästa för ögonen bedrivs effektivt och säkert. Till grund för internkontrollplanen ligger en riskanalys. I riskanalysen identifieras risker med koppling till styrelsens arbete och ansvar för utförande enligt detaljbudgeten för 2023.

- Riskanalysen planeras att genomföras den 10 november 2022. Internkontrollplanen är betydelsefull, eftersom den redovisar hur vi i styrelsen avser att följa upp och kontrollera att identifierade risker elimineras, minskas och/eller bevakas, säger ordförande Pär Johnson.

SU organiserar analysverksamhet

Nu finns en överenskommelse mellan styrelsen för Skaraborgs Sjukhus och styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU, gällande regional laboratoriemedicin för år 2023. Detta med anledning av att regionfullmäktiges beslut 4 februari 2020 att all laboratoriemedicinsk analysverksamhet i egen regi inom Västra Götalandsregionen från och med den 1 januari 2021 ska organiseras under styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

-Det har skett en anpassning till en ny uppdragshandling för 2023, i övrigt innehåller detta inga förändringar avseende laboratoriemedicin jämfört med 2022, säger Skaraborgs Sjukhus styrelseordförande, Pär Johnson.