Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Trygghetscentralen vid Skaraborgs Sjukhus tipsar…

Ola Lundgren vid Trygghetscentralen på SkaS har tagit fram en guide för hur du skyddar dig mot falsk adressändring. Foto: Bild och media

I dag är det enkelt att göra adressändring via nätet. Det enda som behövs är en internetuppkoppling och ett personnummer. Enkelheten har dock en baksida – nämligen risken att drabbas av falsk adressändring och id-kapning.

En bedragare som har fått tag på ditt personnummer, kan genom att ändra din adress via nätet, beställa kreditkort och kortkoder till den nya adressen. Kreditkorten kan sedan användas för att handla eller föra över pengar tills kreditgränsen är nådd, medan du står som mottagare och betalningsansvarig. Om bedragaren samtidigt bytt tillbaka din adress till den ursprungliga, hinner du kanske inte upptäcka att du bara har fått reklam och ingen vanlig post under några dagar.

Som tur är går det ganska enkelt att skydda sig mot den här typen av brott och Ola Lundgren som arbetar på Trygghetscentralen vid Skaraborgs Sjukhus har tagit fram en guide för hur du skyddar dig.

I guiden kan du läsa om hur du spärrar adressändring för obehöriga genom att aktivt välja att din adress inte ska kunna ändras utan e-legitimation.

Så här spärrar du adressändring


Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:43