Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Unika asylbesök blev en succé

Skaraborgs Sjukhus unika projekt att låta två medarbetare kontinuerligt besöka asylboenden blev en stor framgång. Det har både ökat kunskapen om svensk sjukvård bland nyanlända och minskat trycket på ambulanserna.

 

-Bedömningsbilen har fyllt en viktig funktion, och jag tror på att bredda uppdraget till att omfatta fler patientgrupper, säger Hans Halén, verksamhetschef för Ambulansen SkaS.

Tack vare en idé från ambulansstationen i Skara inledde Skaraborgs Sjukhus ett arbete som var unikt i landet. Ambulanssjuksköterskan Andreas Ullgren och ambulanssjukvårdaren Tommy Snögren jobbar riktat med information till asylsökande vid elva asylboenden runt om i Skaraborg

Imponerande resultat

Resultaten sedan starten i september 2016 är anmärkningsvärda:

  • 225 besök på asylboenden
  • Träffat cirka 500 personer för rådgivning, samtal och undersökningar
  • Utbildat cirka 700 personer om svensk sjukvård och ambulanssjukvård.
  • Cirka 100 ambulansuppdrag har sparats tack vare bedömningsbilens närvaro vid asylboenden.

Komplement till ambulanserna

-Den prehospitala verksamheten är väl lämpad för just förebyggande insatser och bedömningar, och med bedömningsbilar som komplement till ambulansflottan kan akutambulanserna fokusera på just akuta uppdrag, säger Hans Halén.

Tommy Snögren och Andreas Ullgren kan vittna om flera positiva upplevelser i samband med sitt arbete i bedömningsbilen. De blir väldigt väl mottagna och det finns ett stort intresse från de asylsökande att lära sig om den svenska hälso- och sjukvården.

"Bidrar med något viktigt"

-Vi känner att vi bidrar med något viktigt såväl för dem som vi träffar som för Skaraborgs Sjukhus, säger Tommy Snögren.

Det är ingen tvekan om att det fanns ett stort behov av deras insatser. Hösten och vintern 2015-2016  anlände omkring 9 000 asylsökande människor till Skaraborg, flertalet hamnade i boenden i Skaratrakten. Många av dem var sjuka, rädda, trötta och led av psykisk ohälsa.

2015-2016  anlände omkring 9 000 asylsökande människor till Skaraborg, flertalet hamnade i boenden i Skaratrakten. Många av dem var sjuka, rädda, trötta och led av psykisk ohälsa.

Bildtext: Loreen Hadad i samtal med Tommy Snögren och Andreas Ullgren.

Foto: Bild och Media


Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:43