Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om coronavirusinfektion covid-19: Har du symtom som hosta, andningsbesvär eller feber. Håll dig undan sociala kontakter där du riskerar att sprida smitta, i såväl arbetsliv som privatliv. Tänk särskilt på sköra äldre och personer med allvarliga sjukdomar.

  • Närstående bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom.
  • På akutmottagningen ställs frågor om luftvägssymtom och antal medföljande till akutmottagningen begränsas.

Känner du dig orolig, ta del av informationen på Folkhälsomyndigheten.se och måste du prata med någon om covid-19, ring nationella informationsnumret 11313. Misstänker du att du är drabbad av coronaviruset, läs på 1177.se om hur du kontaktar vården.

Värduppdraget som är en nationell angelägenhet

1-2 oktober i år kommer Skaraborgs Sjukhus att stå värd för en nationell CEPS-konferens. Då kommer omkring 170 instruktörer till Skövde för att lära av och utveckla modellen för teamträning.

–Det blir ett bra tillfälle för oss att utbyta erfarenheter och prata om det vuxna lärandet. Vi hoppas konferensen ska lyfta alla deltagare, så att de känner att de fått med sig något viktigt när de åker hem, säger undersköterskan Jeanette Bengtsson och barnmorskan Ulrika Brunoson, CEPS-instruktörer vid Skaraborgs Sjukhus.

Konferensen kommer att genomföras i Valhall i Kulturhuset i Skövde under två dagar. Då kommer det även bli tillfälle för utställare att visa medicinteknisk utrustning, som är en viktig del.

Arbeta tillsammans

CEPS är en pedagogisk modell för teamträning och simulering som har utarbetats vid Södersjukhuset i Stockholm och som fått en utbredning i hela Sverige. Interprofessionellt och interdisciplinärt samarbete är en av grundpelarna och såväl CEPS instruktörer som kursdeltagare representerar olika yrkeskategorier och kommer från olika specialiteter. Idag bedrivs teamträning enligt CEPS modellen på 40 av landets 45 förlossningskliniker.

Allas kompetens

–Fokus i CEPS-modellen är lagarbete och kommunikation och särskild vikt läggs vid att hela teamets kompetens utnyttjas, säger Jeanette Bengtsson och Ulrika Brunoson.

Att följa uppsatta algoritmer och fortlöpande utvärdera resultatet under behandlingen är andra viktiga träningsmoment. Så att omhändertagandet av en akut svårt sjuk patient sker på bästa sätt.

 Fakta CEPS står för Centrum for education in pediatric simulation.

Bildtext:

CEPS-medarbetare vid Skaraborgs Sjukhus: Danjel Svensson, Jeannethe Bengtsson, Victoria Heimerback, Ulrika Brunoson och Karin Lindström.

Foto: Bild och Media


Senast uppdaterad: 2018-03-16 07:32