Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vi hyllar dem som hjälper människor att klara vardagen

27 oktober tänker vi lite extra på alla betydelsefulla arbetsterapeuter som hjälper människor att klara vardagsaktiviteterna.

Arbetsterapins dag har tidigare infallit den tredje torsdagen i oktober. Från och med i år sammanfaller den med världsdagen för arbetsterapi - World OT Day som alltid är 27 oktober. Då sprids det kunskap om arbetsterapi och arbetsterapeuter, med syfte att fler får upp ögonen för deras viktiga kompetenens.
När du har hamnat på sjukhus, kanske blivit opererad, fått en stroke eller brutit ett ben, kan de enklaste vardagsbestyren kännas oöverstigliga. Det kan vara svårt att ta sig ur sängen, att gå till toaletten eller att klä på sig. Orsakerna kan vara flera, exempelvis smärta, balanssvårigheter, andningsproblem, svaghet eller minskad rörlighet. Här kan arbetsterapeuter och fysioterapeuter på olika sätt underlätta i det akuta skedet.
Arbetsterapeuten bedömer och tränar vardagliga aktiviteter med dig. Fysioterapeuten bedömer och tränar muskelstyrka, rörlighet, balans, kondition och koordination. Vid behov förskriver vi hjälpmedel.
Den övergripande målsättningen handlar om att patienten ska bli så självständig som möjligt, vägen dit handlar om att klara olika dagliga aktiviteter genom, till exempel, smärtlindring, ökad rörlighet och bättre kondition.

Bildtext: Arbetsterapeuterna Caroline Klingberg och Ulrika Lunqvist visar varför man lägger märke till deras viktiga arbete.

Foto: Bild och Media


Senast uppdaterad: 2017-11-29 12:43