Flaskmatning
Matningsstunden – en möjlighet
Vi vill med denna broschyr berätta om hur du kan gå till väga när du flaskmatar ditt barn med bröstmjölk eller modersmjölkersättning.
Närhet och näring
Ditt barn har ett stort behov av närhet, värme och hudkontakt. Som nyförlöst mamma har du bildat extra mycket av hormonet Oxytocin, det så kallade ”lugn och ro hormonet”. Det kallas också för moders- eller kärlekshormonet och finns hos alla människor i alla åldrar.
Hos barn bildas det vid beröring och i munhålan. Därför är det bra att ha barnet så mycket som möjligt i famnen. Vid matstunderna är det naturligt för barnet att var i förälderns famn. Allt detta främjar kontakten/samspelet mellan barn och föräldrar.
Några andra saker att tänka på då du matar med nappflaska
- Håll barnet i famnen och håll flaskan nära din kropp. Låt barnet komma nära din hud och känna din doft. Lämna aldrig barnet ensamt med nappflaskan.
- Vinkla flaskan så att det alltid finns mat i nappen.
- När barnet är nyfiket och vill titta ut i rummet, får barnet släppa taget om nappflaskan. Du behöver inte följa med i rörelsen utan barnet får söka sig tillbaka till dig och nappflaskan igen.
- Barnet kan behöva rapa under och efter matningen.
- Tänk på att så få personer som möjligt matar ditt barn. Självklart kan partner och/eller några få utvalda ge barnet mat.
Modersmjölkersättning/bröstmjölk
Hygien är viktigt. Tvätta alltid händerna innan du börjar. Om du har egen brunn ska vattnet vara kontrollerat och godkänt innan du ger det till ditt barn.
Tillredning av modersmjölkersättning
Det är viktigt att tillreda modersmjölkersättning enligt anvisning på förpackningen.
Värmning av bröstmjölk
Urpumpad kall bröstmjölk värms i vattenbad till 37 grader.
Rengör napp och flaska efter varje matning. Skölj först med kallt vatten. Diska sedan med varmt vatten och diskmedel. Använd flaskborste. Flaskor och nappar behöver normalt inte kokas. Flasknappar bör kontrolleras inför varje matning och bytas med jämna mellanrum.
Hur mycket mat ska barnet ha?
Ge barnet den mängd och de antal mål som rekommenderas per dag, mängden varierar med vikt och ålder. Följ de råd du fått från BB.
Låt barnet avgöra takten, behov av paus samt när matningstillfället är över. Släng överblivna rester. Din BVC sjuksköterska ger dig gärna stöd och praktiska råd angående matningsmängd/matningssituation. Information gällande flaskmatning och bröstmjölksersättning finns även på www.1177.se
Bra att känna till
Har du frågor eller funderingar kontakt BB, amningsmottagnigen eller BVC. På BVC finns även möjlighet till psykologkontakt.