Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Valfri placering

Du har möjlighet att byta ut tre veckor av kirurg- eller medicinblocket till en annan placering inom Skaraborgs sjukhus (SkaS) som intresserar dig. En så kallad valfri placering.

Nedan finns information om de olika placeringarna. Det finns möjlighet att vara på i stort sett de flesta specialiteter som finns representerade på SkaS förutom hudkliniken. 

Är du nyfiken på barnmedicin eller vill du bara förbereda dig inför vårdcentralsplaceringen? Då bör du göra din valfria AT-placering hos oss på barn- och ungdomsmedicin!

Är du nyfiken på barnmedicin eller vill du bara förbereda dig inför vårdcentralsplaceringen? Då bör du göra din valfria AT-placering hos oss på barn- och ungdomsmedicin!

Barn- och ungdomsmedicin är en specialitet med mycket glädje och lite sorg. Majoriteten av våra patienter är medicinfria och har endast haft sporadiska kontakter med sjukvården sedan innan. Hos oss får du också förmånen att se glädjen när nya familjemedlemmar föds.

En barnläkare blir snabbt van vid att även de rutinmässiga patientmötena generar både ett och två goa skratt. Vi träffar barn och ungdomar i åldrarna 0-18 år. Hela det medicinska spektrat finns representerat inom specialiteten – allmänpediatrik, kardiologi, neurologi och onkologi för att bara nämna några områden. Alla sjukhusets inlagda barn vårdas på barnavdelningen, utom de för tidigt födda som vårdas på neonatalavdelningen.

 Som AT-läkare på kliniken får du öva på att omhänderta och handlägga de vanligaste barnmedicinska patienterna. Du får jobba på akuten tillsammans med en av våra akutansvariga specialister, du får ha mottagning under handledning av dagbakjour och under någon vecka få inblick i avdelningsarbetet. Det brukar även vara uppskattat att få lära sig att göra BB-undersökningar på våra nyfödda.

Funderar du på att specialisera dig till barnläkare eller är du livrädd för att träffa sjuka barn? Då passar en randning hos oss på Barn- och ungdomsmedicin i Lidköping perfekt!

Hos oss bedrivs 3 verksamheter på samma ställe; akutmottagning, mottagning och dagsjukvård. Under lättillgänglig, nära handledning kommer du få vara dagjour och ha egen mottagning.

Du ges möjlighet att följa med på specialist BVC och vara med på BBvårdihemmet undersökningar. Om du vill gå bredvid våra subspecialiserade barnsjuksköterskor på deras mottagningar, tex fetma, nefro eller astma, blir du alltid väl omhändertagen.

Passa på att prova på barn- och ungdomsmedicin och bli samtidigt väl förbered för att träffa barn i Primärvården.

Och du….. barn är inte små vuxna!

Behöver du kunskap om bemötande av barn och ungdomar med psykiska besvär inför ditt kommande ST-val?  Vill du testa på en specialitet där man ges utrymme och tillräckligt med tid för samtal och patientobservation?

För att få förståelse för utredning och komplexitet erbjuds du ”bredvidgång” med olika yrkeskategorier som samarbetar kring barnet och dennes familj. Hos oss samarbetar läkare, sköterskor, psykologer, socionomer, arbetsterapeuter, logoped och dietist. Med hjälp av bred kunskap och varierad synvinkel kompletterar vi varandra synergiskt i det dagliga kliniska arbetet. 

Du ges möjlighet att följa upp patienter, delta i teamträffar där man diskuterar differentialdiagnoser och vårdplan samt få handledning av våra specialistläkare. På läkarsidan är vi fyra specialister och snart fyra ST-läkare. Du erbjuds även möjlighet att få auskultera på BUP-akuten. Trots att specialiteten stundtals kan vara intensiv med temporär energiförlust, finns möjlighet till återhämtning i det glada arbetsklimatet.

Välkommen till oss där du får träffa ett roligt gäng med kunniga och hjälpsamma kollegor som har det kul ihop!

Välkomna till oss på er 3 veckors långa valfria placering! Vi är en relativt liten klinik, med 9 specialister och 7 ST-läkare, men vi har ett stort konsultuppdrag och hjälper till med infektions-och antibiotikakunskap över hela sjukhuset.

Vi har två avdelningar, en med isoleringsrum och ett akutuppdrag (22) och en med fokus på svårläkta sår (48) , som vi delar med kärlkirurger och hudläkare.

Vi har dagliga konsulter på mikrobiologen (där vi tittar på alla positiva blododlingar), MAVA och IVA.

Vi har också en egen dagjour som tar hand om patienter på infektionsmottagningen men som också går till akutmottagningen bedöma svårt sjuka infektionspatienter. 

Som AT får man arbeta på dagjouren (med stöd förstås), samt arbeta som underläkare på avdelningarna. Man får också hänga med konsulten till lab, IVA och MAVA.

Du har chansen att fråga om antibiotika, resistensbestämningar och såromläggningar, något man har nytta av, var man än ska jobba sen!

Man kan också få ett hum om HIV, hepatiter och tuberkulos, något som är svårt att få någon annanstans. Dessutom har vi nu en sprututbytesverksamhet, där vi samarbetar med psykiatrin kring patienterna, ytterligare en unik och spännande verksamhet. 

Både under din fortsatta AT-tjänstgöring och senare i livet, oavsett vilken specialitet du väljer, kommer du att ha glädje av att ha varit en period på infektionskliniken. Hör gärna av dig till oss om du vill veta mer, och vi kan också förmedla kontakt med någon av de många AT-läkare som har gjort placeringar hos oss, om du vill höra hur de upplevt det! 

Du är klarsynt, snabbtänkt, kunnig och praktisk skicklig. När pressen är stor, liv står på spel och andra är osäkra, så är du lugnet i rummet och styr teamet. Du gillar att ta befälet och är samtidigt inlyssnande. Du tar dig an unga med obalans bland hormonerna, och äldre med hormoner i obalans. Du är gärna en man som kan tänka som och om kvinnor, eller en kvinna som kan tänka som andra kvinnor. Eller du är säkert bra precis just som du är ... alla sorters läkare behövs och alla är hos oss representerade.

Obstetrik och Gynekologi är en praktisk, operativ akutspecialitet som på Skas alltid är i behov av nya drivna läkare, som kan kompletterat en redan grym ST-grupp. Vi ser gärna att AT-läkare kommer till oss för att få en inblick i verksamheten. Då bjuder vi på förlossningsvård, avdelning med planerad operation samt mottagningsarbete. Men särskilda önskemål kan beaktas.

Utvecklingen inom onkologin kan beskrivas som explosionsartad. Nya preparat, kombinationer av preparat, immunoterapi och i kombination med biomarkörer, kommer vi allt närmare att kunna skräddarsy behandlingar. Vi ser förbättrad överlevnad med god livskvalitet. Kort sagt mycket positiv utveckling för våra cancerpatienter. Onkologi som specialitet innebär intellektuell utmaning där även existentiella spörsmål dryftas. Ökande behandlingsmöjligheter ger också ökande kostnader och frågor om hur vi skall använda de nya medicinerna mest effektivt, hur skall vi prioritera?

Som specialist har vi glädjen att, förutom strålande framtidsutsikter, också ge goda möjligheter till fortbildning och utbildning efter specialistutbildning samt drägliga arbetstider.

Här på SkaS och K2 finns 2 st specialister samt 2 st ST-läkare. Vi ger adjuvant/neoadjuvant/konverteringsterapi samt palliativ behandling till patienter med Bröst- kolorektal, övre GI-cancer samt prostatacancer. Vi har två utbudspunkter med mottagning i Skövde resp Lidköping.

Som AT-läkare får du möjlighet att följa onkolog vid mottagning, delta i MDT-konferenser och även, om intresse finns handha patient under ledning. Finns också möjlighet att följa onkologsköterskas dag med cytostatikaadministration.

Du kommer få inblick i onkologin och en föraning vad som väntar i framtiden avseende cancerbehandling. 

Det finns möjlighet att göra 3 veckors tjänstgöring hos oss på Röntgen SkaS.

Röntgen som medicinskt område är spännande och de flesta läkare kommer i någon form i kontakt med radiologi i sitt vardagliga arbete. På röntgen SkaS undersöks patienter i alla åldrar, brett upptagningsområde med breda sjukdomspanoraman inom olika organsystem. Det sker en stor och snabb utveckling inom radiologisk teknik och har man stort intresse för teknologi är det extra spännande. Man kan arbeta både praktiskt och teoretiskt samtidigt som man kan bestämma hur mycket patientkontakt man vill ha genom olika radiologiska inriktningar.

På röntgen SkaS bedrivs konventionell röntgen inklusive genomlysningsundersökningar, Datortomografi (DT), Magnetresonanstomografi (MR), Ultraljud, intervention och nuklearmedicin.

Vi har färdiga scheman för AT-placeringen men det går att utforma individuellt efter önskemål.

BFM SkaS bedriver verksamhet i Skövde, Lidköping, Mariestad samt i Falköping.

Varför komma till ögon för dina valfria veckor?

Jo, för att du vill få reda på hur ett så litet område kan vara så stort. Det är en kirurgisk specialitet som samtidigt är medicinsk. Både akut sjukvård och planerade mottagningar.  Du får träffa patienter i alla åldersgrupper, allt från neobarn, barn med tex skelningar, folk som fått grejer i ögonen, glaukom- och diabetespatienter och patienter med makuladegeneration.

 

Vill du stå med skalpellen i hand finns oändliga möjligheter till finlirskirurgi på ögon. Du får dessutom möjlighet att lära dig massa roliga undersökningstekniker. Man får möjligheten att samarbeta med andra kliniker ex medicin, neuro, reuma, barn mfl. Varje år opererar vi katarakter, gör ögonplastiker och ger injektionsbehandlingar. Sedan gillar vi att skjuta med laser också.

 

Alla AT har nytta av en placering på ögon. Oavsett om du är på akuten eller vårdcentral kommer du stöta på patienter med ögonproblem och då kommer inte du vara den som inte ens vågar titta på det röda ögat. Du kommer dessutom få träffa världens bästa kollegor; doktorer, ögonsköterskor, ortoptister, optiker och undersköterskor (ok lite partiskt).

 

Som AT är du med i Skövde och första veckan hos oss får du gå med en ST-läkare eller specialist. Något pass går du med en ögonsköterska eller ortoptist. Resterande veckor får du gå antingen som extra dagjour alternativt ha egen mottagning. När du tar egna patienter finns det alltid en specialist att fråga. Vi vill att du ska få jobba självständigt men känna trygghet.

 

Ser fram emot att just du kommer till oss på ögon!

Det är en av de mest graciösa kirurgiska specialiteterna. Jaja, vi kanske är partiska men låt oss förklara varför! 

ÖNH får inte särskilt mycket plats under utbildningen. Man kommer endast i kontakt med det någon vecka eller två tills man börjar jobba kliniskt. Helt plötsligt finns dock ÖNH överallt. Det kan vara på akuten, vårdcentral, medicinkliniken, IVA m m och handla om allt ifrån luftvägshinder till infektioner eller maligniteter.

Lockas du av en kirurgisk specialitet som mixas med det medicinska? På ÖNH handlägger vi allt från akuta tillstånd, som epiglottit, till mer vardagsnära bekymmer som en pärla i näsan. Våra patienter är både bebisar och hundraåringar. ÖNH-specialiteten kräver operativt precision och finlir med minimalt invasiv kirurgi, icke-invasiva procedurer, plastikkirurgi, ortopedi, neurokirurgi och lite gammal hederlig öppen dissektion. Vi ägnar oss även åt immunologi, rhinologi, allmänmedicin, pediatrik, infektionsmedicin och onkologi. Fördelen med en specialitet som jobbar med ett specifikt anatomiskt område är möjligheten att bota/åtgärda/lindra besvär och sjukdomar inom just detta, vad det än handlar om. 

ÖNH erbjuder en helt egen nisch och det är så vi gillar det. Ingen vet vad vi gör, och vi behåller det så. Det är som trollkarlens magiska hemligheter.

Välkommen till ÖNH! 


Senast uppdaterad: 2020-08-26 10:45