Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

MRSA

MRSA (methicillinresistent staphylococcus aureus) är anmälningspliktig och klassas som en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen.

Infektioner orsakade av MRSA kan inte behandlas med betalaktamantibiotika (penicilliner, cefalosporiner och karbapenemer). Många MRSA-stammar är dessutom resistenta mot flera andra antibiotikagrupper.

Förekomsten av MRSA varierar i stora delar av världen. Sverige har fortfarande låg förekomst av MRSA.

En ökad spridning av MRSA medför flera stora konsekvenser, bland annat avseende behandling, ökade vårdkostnader och framförallt ökat lidande för patienten som drabbas.

Det är väl belagt att det är kostnadseffektivt att ha strikta rutiner för att bekämpa MRSA-smittspridning och att upptäcka MRSA-fall tidigt. 

Observera! Patienter med misstänkt eller konstaterad MRSA har rätt till samma bemötande och omvårdnad som andra patienter och får inte undanhållas nödvändig medicinsk behandling eller undersökning.

Styrdokument för SkaS

Styrdokument för kommunal vård och omsorg

Övrigt

Annan nyttig information angående MRSA finns på Smittskyddsenheten i Västra Götaland.

Senast uppdaterad: 2017-11-13 08:42