Skolmatsakademin

Välkommen till Skolmatsakademin!

Vad är Skolmatsakademin?
Skolmatsakademin är ett kunskapsnätverk inom Västra Götaland som vänder sig till dig som är verksam inom skola och skolrestaurang.

Nätverket startades år 2006 för att främja skolmåltiden och goda matvanor i skolan. Vi vill förmedla en positiv attityd till dagens moderna skollunch och samtidigt öka kunskapen om hur valet av livsmedel påverkar vår hälsa och miljö.

Skolmatsakademin finansieras av miljönämnden i Västra Götalandsregionen tillsammans med medverkande kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Skolmatsglädjen sprider sig

Skolmatsakademin samlar idag 52 kommuner, stadsdelar och utbildningsaktörer i Västra Götaland.

Läs mer om Skolmatsakademin >>

Hur hälsosamma är nordiska dieter? Ta del av rapportlanseringen på dagens webbinar från Stockholms universitet. https://www.stockholmresilience.org/news--events/seminars-and-events/seminars-and-events/2019-01-14-svensk-lansering-av-eat-lancet-rapporten.html En Mumsbit därifrån följer här: • De nordiska befolkningarna bör i genomsnitt lägga till minst en extra portion grönsaker (ca 100 g) till sin kost varje dag • De nordiska befolkningarna skulle behöva tiofaldiga sitt intag av baljväxter och nötter för att nå en rekommenderad nivå • De nordiska befolkningarna behöver också minska sitt intag av rött kött (nötkött, lamm, fläsk). Svenskarna äter till exempel cirka 4-7 gånger mer än rekommendationen. Cirka 3-6 portioner rött kött per vecka behöver bytas ut mot rätter med växtbaserade proteiner. Samtidigt äter de nordiska befolkningarna för mycket av vissa livsmedel som bidrar till hälsoproblem som övervikt och fetma (nästan hälften av den vuxna nordiska befolkningen lider av övervikt eller fetma), diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. • Att dra ner sockerintaget med några teskedar varje dag skulle ta oss närmare målet • Att äta mindre av livsmedel med högt saltinnehåll och mättat fett kan förbättra hälsan. Idag presenteras en rapport baserad på en studie av nordiska livsmedelsystem som Stockholm Resilience Centre arbetar med på uppdrag av Livsmedelsverket. Denna nordiska studie kommer att publiceras i mars 2019 och syftar till att ge en första bedömning av hur de nordiska livsmedelssystemen behöver ställas om för att bli bättre för både planeten och folkhälsan. På det stora hela följer de nordiska befolkningarna många av dagens kostrekommendationer, men hälsan skulle kunna förbättras genom att öka andelen växtbaserade råvaror.
bild-476421005818585_1884173468376658
På Fredag är sista dagen att nominera verksamheter för WIN WIN Gothenborg sustainability award 2019, årets tema - Hållbar mat. Till priset kan nomineras "organisationer och verksamheter som genom forskning, initiativ och praktiskt arbete har bidragit till verklig förändring mot en hållbar utveckling inom livsmedelsområdet." Passa på att ta chansen att nominera och kasta lite extra ljus på er verksamhet! För mer info och nominering: www.winwingothenburgaward.com
På plats i Vara konserthus på #måltidensmervärde med stark inledning av moderator @monikaahlberg och inspirationsfi… https://t.co/dvjTxbL6kt
MATtanken
RT @MATtanken_SE: Vi spelade in vårt webbinarium om skolluncher på lektionstid och du kan nu se det i efterhand! #offentligamåltider #skolm…
Smart och konkret sätt att illustrera matsvinnsproblematiken. Kanske vore något för skolrestaurangen?… https://t.co/Zp7VXy27q7
Boka din plats i tid, begränsat antal platser. Om du funderar på att anmäla dig eller dina medarbetare till något av våra växtbaserad matlagningtillfällen i vår så är det dags att skrida till verket. Vi ses, vänliga hälsningar Lina och Elsa!