Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet Hoppa till chatbot

Video- Så här gör du!

Här läser du övergripande vad som gäller för video. I menyvalen kan du läsa om hur du laddar upp film och hur du ser till att den är tillgänglighetsanpassad, ett lagkrav från september 2020.

I och med DOS-lagen, lagen om digital offentlig service, ska bland annat all video som Västra Götalandsregionen producerar från och med 23 september 2020 vara tillgänglighetsanpassad.

Det innebär:

  • All video ska ha undertexter
  • Video ska ha syntolkning om det behövs för att användaren ska kunna förstå videons innehåll
  • Live streamade event ska textas om de ska vara publicerade längre än 14 dagar

Här kan du läsa mer om vad som gäller

Vi länkar här till webbplatsen Webbriktlinjer som drivs av DIGG, myndigheten för digital förvaltning.

Att tänka på när du producerar video

Det underlättar om du redan i planeringsläget tar hänsyn till vad som gäller och vad du behöver förhålla dig till. Ett stöd för att undertexta filmen snabbare kan vara att du har ett manus som går att använda som grund för textningen.

Om du ser till att innehållet i din film går att förstå utan att man ser den, så behöver du ingen syntolkning. Testa genom att be någon spela upp filmen och blunda. Det ska då ändå gå att förstå innehållet. 

Ett sätt att på ett ganska naturligt sätt berätta om vad som händer i filmen är det som kallas "verbalisering" alltså att som en del av filmens upplägg berätta vad som händer, och läsa upp vad som står på skyltar. Det kanske är enklast i en intervjufilm där det är naturligt att hälsa välkommen, berätta vad intervjun ska handla om och presentera gäster. Här kan radiodokumentärer vara något att ta inspiration av. 

Inte bara en tillgänglighetsfråga

Tillgänlig video handlar inte bara om tillgänglighet för personer med en funktionsnedsättnin; upp till 80 procent av alla som ser rörlig media i sin mobiltelefon använder inte ljud, på grund av orsaker som glömda lurar, låg volym, sitter på bussen och liknande. Då är det en självklarthet att textningen stöttar tittaren att förstå innehållet. 

 

Senast uppdaterad: 2018-03-01 11:07