Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sidlistningsblock

Sidlistningsblock listar automatiskt alla sidor som är publicerade under en utpekad sida. Väldigt användbart för att göra automatiska nyhetslistningar.

Sidlistningsblock är ett block som automatiskt visar alla sidor som skapas under en utpekad sida. Det räcker alltså att skapa sidan på rätt ställe för att den ska hamna i listan.

Ett exempel på hur Sidlistningsblock används

Gör så här:

Skapa Sidlistningsblock

  1. Tryck på skapa ett nytt block, namnge och välj Sidlistningsblock
  2. Skriv in Listrubrik.
  3. Bestäm sorteringsordning. 
  4. Peka ut vilken sida som listningen ska hämtas från I exemplet nedan har förstasidan för block i webbhandboken valts. Om vi skapar en ny sida för någon blocktyp i Episerver hittas den automatiskt i listan.
  5. Välj Skapa.

Som extra funktioner finns 

  1. Möjlighet att bestämma om pufftext (=ingress)  ska synas eller ej. Och om den ska synas kan blocket ställas in så att den bara visas på de ett visst antal av sidorna, detta används ofta i nyhetslistningar.  
  2. Möjlighet att ställa in hur många webbsidor som ska visas samt att peka ut en webbsida där alla sidor visas. OBS! om du väljer 0 visas alla sidor

Blocktyper i Episerver

Blocket Länkade bilder används för att visa tre bilder som länkar till olika sidor

Bildspelsblock visar en följd av flera bilder, som besökaren själv kan bläddra bland, antingen genom att använda pilarna eller genom att klicka på miniatyrerna under den stora bilden.

Används för att tydligt visa de viktigaste actions användaren ska göra på en sida. Underlättar för användaren att snabbt utföra en uppgift.

Dropdownblock är en typ av sidlistningsblock som automatiskt hämtar alla sidor under en utpekad sida.

Expanderingsblock är ett block som i infällt läge endast visar en rubrik och ett plus. När besökaren trycker på pluset fälls en texteditor ut och visar mer information.

Ifeedblock används för att automatiskt publicera dokument i en lista på en webbsida.

Blocket är till för att söka efter och lista lediga jobb och finns tillgängligt på sidtypen Informationssida.

Kalenderblocket är en typ av sidlistningsblock som automatiskt hämtar utpekade sidor från VGRkalendern (Trippus) och Regionkalendern.

De olika KIV-Blocken används för att visa kontaktuppgifter. Uppgifterna hämtas direkt ur KIV, källan för alla kontaktuppgifter i VGR.

Lika-höjdblocket användes tidigare för att få block att bli lika höga. Numera är detta en egenskap som ligger inlagda i blocken.

Puffblock används för att länka till en annan sida, oftast används de på startsidor. De innehåller alltid en länk och oftast en bild. De kan dra uppmärksamheten till sig, så se till att ha riktigt bra material som du länkar till.

Här hittar du information om hur puffblock för servicesidor fungerar och vad de skiljer åt mot vanliga pufflbock.

RSS/Sidlistningsblock använder du för att slå ihop flera nyhetsflöden.

RSS-flödesläsare hanterar RSS-flöden från andra hemsidor och presenterar dem i en läsbar lista.

Sidlistningsblock listar automatiskt alla sidor som är publicerade under en utpekad sida. Väldigt användbart för att göra automatiska nyhetslistningar.

Sociala medier block används för att visa flöden från sociala mediekanaler på en EPI-sida. Det finns block för Facebook, Twitter och Instagram

Textblock är ett block som används främst för att lägga in text på en startsida.

Här hittar du en lista på alla block i VGR:s delade mallar och deras funktioner. Använd blocken sparsamt och endast för att tillföra speciella funktioner, och aldrig för att skapa en egen design.

X-Formsblock används för att publicera frågor, anmälningsformulär eller enkäter  som besökaren användaren kan fylla i. Var noga med att inte begära in personuppgifter, eftersom formuläret inte är krypterat.

Senast uppdaterad: 2018-10-10 12:34