Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Frågor och svar om intranätet

Här hittar du vanliga frågor och svar om intranätet.

Hur får jag behörighet till nya intranätet?

Du beställer startsida i epiträdet och vilka som ska behörighet hos Hillevi Gustafsson, antingen via Plexus eller hillevi.gustafsson@vgregion.se.

Kommer varje förvaltning kunna ta bort och lägga till eget innehåll?

Ja, förvaltningar kan lägga till och ta bort sidor, ta bort och lägga till block och lägga till lokala tillägg på befintliga sidor.

Vilken information kommer upp först i sökningen när man söker – regionens eller ens egna förvaltnings information?

Förvaltningens information. Varje förvaltnings intranät har ett eget sökscope. Sökningen kan användaren sedan själv expandera till hela VGR.

I vilken ordning kommer förvaltningarnas egna tillägg?

Lokala tilläggen kommer hamna under call to action-länkarna eller längst ner på sidan.

Hur mycket kan man skriva/få plats med i rutan för förvaltningens egna information/tillägg?

Textblock med brödtext och länkar.

Var hamnar undersidor som vi bygger nedanför VGR:s spegling? Läggs dessa i vänstermenyn eller blir det expanderbara block? Finns det ett maxantal för antal undersidor som förvaltningarna får ha? Kan förvaltningarna ha egna block ovanför de gemensamma?

Undersidorna hamnar under den sida som ni står på i Episerver. Om du till exempel står på support och felanmälan på SÄS intranät och skapar en ny sida, då hamnar den under support och felanmälan på SÄS intranät.

Sedan får du länka till den sidan från support och felanmälan via ett expanderingsblock. Det finns ingen vänstermeny på nya intranätet. Vi har anpassat designen efter mobilen med puff- och expanderingsblock.

Hur tänker ni med styrdokument?

En källa med en sida som heter styrande dokument men att man sedan kan hämta ifeeds från den sidan till andra relevanta sidor. Går också att söka efter dokument i sökfunktionen.

Hur kommer sidan under ”Kontakt och organisation” och ”Alla verksamheter bli förvaltningsspecifik?

Kontakt och organisation är det bara strukturen som ärvs. Innehållet är förvaltnignsspecifikt med undantaget för rubriken regiongemensamt där man kommer hitta kontaktuppgifter till varje förvaltning.

Vem står som ansvarig för en sida (längst ner) om det finns regiongemensam information på den också?

Kontakta innehållsansvarig går som standard till webb@vgregion.se. Varje förvaltning i de fall som är relevanta ändra till en funktionsbrevlåda på sin förvaltning.

Hur administreras A till Ö?

Varje förvaltning kan själv lägga till sidor och  redigera dem. De sidor som har kopierats ut kommer ett serviceteam att ha huvudansvaret för och redaktörer som kan redigera dem. De sidor som varje förvaltning skapar kommer bara synas på sin egen förvaltning och sköts av varje förvaltning.

Hur administreras nyheter?

Man ser de nyheter som gäller för sin egen förvaltning och de regiongemensamma nyheterna. Sedan kan man själv som användare gå in och ställa in sitt eget flöde efter man är intresserad av. Det går inte att välja bort regiongemensamma nyheter. Om man loggar in med ett gemensamt konto är tanken att ´ information om vilken organisation användarkontot tillhör ska hämtas genom windowsinlogget.  Prioriteras under nästa sprint i maj.

Var har sidor sin hemvist om man länkar vidare från ett tillägg? Vid tillägg på standardiserad sida finns ibland behov av länkar. Var i strukturen bör den typen av undersidor ha sin hemvist? Detta med hänsyn till att besökare inte ska ”tappa bort sig” i informationsstrukturen och bland brödsmulor.

Sidan ska alltid ha hemvist under förvaltningen. Sedan exakt var i stukturen beror på sammanhang och vad som funkar bäst. Något som man får göra en avvägning av från fall till fall.

Kan man ha länklistor till Sharepoint från Intranätet? Sharepoint erbjuder t.ex. nyhetsflöden inne i Sharepoint, vilket innebär att man kan ta bort många nyhetsflöden på intranätet som t.ex. SU har i dag på extremt många sidor.

Det här hänger på om VGR börjar med Sharepoint i molnen med exchange online. Då kommer vi få mer funktionalitet som teamsites med nyhetsflöden. Utredning pågår.

Kategorisering/sortering av styrdokument?

Pågår ett arbete med taggning av styrdokument. Kontakta Mikael Svahn, mikael.svahn@vgregion.se, på NU-sjukvården.

Behov av samarbetstytor med större funktionalitet än dagens sofia-lösning, som nyhetsflöden, blogg, mer webbplats än dokumentförvaltning. Är det möjligt?

Det här hänger på om VGR börjar med Sharepoint i molnen med exchange online. Då kommer vi få mer funktionalitet som teamsites med nyhetsflöden. Utredning pågår.

Senast uppdaterad: 2020-01-31 10:57