Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

HPV-vaccination

Om vaccin mot HPV

HPV är ett mycket vanligt virus som kan leda till cancer längre fram i livet. Vaccination mot HPV skyddar mot flera vanliga cancerformer. Alla barn erbjuds gratis vaccination i årskurs 5. Här kan du lära dig mer om viruset, vaccinet och varför alla barn erbjuds och rekommenderas att vaccinera sig mot HPV i unga år. Börja gärna med att titta på filmen ovan. Observera att det är för barn över 15 år som vaccinet ges vid tre tillfällen, och inte från 13 år som det sägs i filmen.

Ett vaccin mot viruset HPV

Humant papillomvirus, HPV, är ett mycket vanligt virus som de flesta får någon gång i livet. HPV överförs via sexuell kontakt. Det finns över 200 olika typer av HPV. Vissa av dessa kan ge infektioner som kan orsaka cellförändringar. De kan i sin tur leda till cancer i livmoderhals, penis, vulva, vagina, munhåla och anus i vuxen ålder. HPV-vaccin ger ett mycket gott skydd mot dessa cancerformer om det ges i unga år. Därför ingår vaccinet i det svenska vaccinationsprogrammet som erbjuds och rekommenderas alla barn.

Läs mer på 1177.se

Mer information för vårdnadshavare till barn som erbjuds HPV-vaccin på folkhalsomyndigheten.se 

 

 

     

Vad händer i kroppen?

Vaccinet innehåller en ofarlig kopia av viruset som bygger upp kroppens immunförsvar mot HPV. Så att i framtiden, om man får HPV, kommer kroppen själv känna igen och bekämpa viruset. Skyddseffekten av HPV-vaccin mot allvarliga cellförändringar (orsakade av HPV 16 och 18) är över 90 procent. Vaccination ger ett mycket bra skydd mot de HPV-typer som orsakar mer än 70 procent av all livmoderhalscancer.

 

 

Ger det några biverkningar?

Efter vaccinationen kan en lätt rodnad och svullnad uppstå på överarmen där sprutan har getts. Det kan kännas ömt, men det brukar gå över inom en eller ett par dagar. Några kan få huvudvärk och ibland feber, men de allra flesta märker faktiskt ingenting. HPV-vaccin är mycket väl beprövat. Över 80 miljoner människor är vaccinerade och hittills har ingen ökad risk för någon allvarlig sjukdom påvisats.

 

 

När ges vaccinet?

Alla barn oavsett kön, som går i femte klass erbjuds HPV-vaccin och får det gratis via elevhälsans medicinska insats. Flickor och personer med livmoderhals, till exempel transpersoner och icke-binära, har möjlighet att ta del av vaccinationserbjudandet gratis ända upp till 18 års ålder. En del kommuner erbjuder gratis HPV-vaccination under hela gymnasiet. Kontakta skolsköterskan för att ta del av erbjudandet. Mellan 18 - 26 år finns möjlighet för denna grupp att få vaccinet inom högkostnadsskyddet. Alla andra får själva bekosta HPV-vaccinet. För mer information kontakta vårdcentral eller vaccinationsklinik. Med tjänsten Hitta och jämför vård kan du hitta din närmaste vårdcentral.

 

 

Hur ges vaccinet?

Skolsköterskan ger vaccinet med en spruta i överarmen. Vaccinet ges vid två tillfällen med minst ett halvårs mellanrum. Är barnet 15 år eller äldre vid första tillfället behövs tre doser totalt.

 

 

8 av 10 väljer HPV-vaccin

Genom vaccination skyddas både barnet och andra från att få och sprida HPV. Tillsammans skapar vi ett skydd mot flera vanliga cancerformer.

Läs mer på 1177 Vårdguiden

Barn har rätt till sin kropp

Alla barn har rätt till sin kropp, men för att barnet ska få ta del av erbjudandet om HPV-vaccin behöver du som vårdnadshavare ge ditt samtycke. Använd gärna den här sidan när du pratar med ditt barn om HPV-vaccinationen. Prata med skolsköterskan om det är något ni undrar över.

Läs och skriv ut folder om HPV-vaccination 

 

 

HPV-vaccin och cellprov

Ett mycket bra skydd mot livmoderhalscancer får den som vaccinerats mot HPV i tidig ålder och från 23 års ålder går på regelbundna gynekologiska cellprov.

Läs mer om gynekologisk cellprovtagning och självprovtagning för HPV på 1177.se

Läs mer om HPV och HPV-vaccination på umo.se