Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nu lanseras IoT-samverkan Västra Götaland

Västra Götalands gemensamma satsning på IoT ökar nu i farten. 48 kommuner, 58 kommunala bolag, 3 regionala företag och 3 kommunalförbund genomför nu en gemensam upphandling av en IoT-plattform. Detta öppnar upp för nya möjligheter till samverkan och innovation kring IoT inom Västra Götaland och gör satsningen till Sveriges kanske största inom området.

Upphandling av gemensam IoT-plattform klar innan sommaren

Upphandlingen av den gemensamma IoT-plattformen publicerades den 5 april och markerar en viktig milstolpe i strävan efter digital transformation och förverkligandet av Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland (VG2030). Målet är att slutföra upphandlingen innan sommaren och att införandet påbörjas i höst.

Sektorsnätverk för erfarenhetsutbyte och tillämpningar

Samarbetet stannar inte vid själva upphandlingen, utan parallellt med detta arbete initieras nu en process för att etablera sektorspecifika nätverk för erfarenhetsutbyte och samverkan kring olika tillämpningar. Genom samverkan kan införandet av nya tillämpningar accelereras vilket ger möjligheten att snabbare dra nytta av teknologin.

Verktygslåda för samhällsomställning

IoT-teknologi gör det möjligt att samla in och analysera stora mängder data i realtid, vilket ger värdefulla insikter i organisationers arbetsprocesser och skapar möjligheter till ökad effektivitet och innovation. Med hjälp av denna teknologi har organisationer möjlighet att kunna implementera auktorer och styrdon för att automatisera och optimera processer samt ta snabba och informerade beslut baserad på insamlad data.

  • Detta ger till exempel skolor möjlighet att kunna justera klassrummets miljöförhållanden för att främja barnens välmående och inlärningsförmåga. Denna anpassning kan enkelt utföras på distans, vilket ökar både effektiviteten och bekvämligheten för skolpersonalen.
  • Denna teknologi erbjuder även möjligheten att effektivisera bevattningssystem genom att gå från schemabaserat till behovsstyrt. Genom att integrera sensorer som mäter jordfuktighet och väderförhållanden kan bevattningsbehovet optimeras i realtid. Detta minskar inte bara vattenanvändningen utan även kostnaderna för bevattningsåtgärder.

IoT erbjuder därmed en verktygslåda för att främja människors välbefinnande och samhällets utveckling. Denna teknologi är en komponent av digitalisering som gör att Västra Götaland kan utvecklas och bidrar till en mer hållbar framtid, vilket kommer att gynna både invånare och näringsliv.

Genom samarbete och innovation tar vi nu nästa steg mot en framtid där digitaliseringen verkligen står i människans tjänst. Västra Götaland går i spetsen för den digitala omvandlingen och visar vägen mot en hållbar och innovativ framtid för alla.

 

Magnus Renck Holmes

Regional samordnare IoT
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer