Mat och ekonomi

Tips för att kunna hålla nere dina matkostnader utan att göra avkall på näring och hälsosam mat:

  • Planera dina matinköp.
  • Handla efter säsong och extrapriser.
  • Välj vegetariska proteinkällor som till exempel baljväxter (ärtor, bönor, linser) framför kött och fisk.
  • Minska på kött- och fiskportionerna.
  • Dryga ut maträtter med rotsaker, baljväxter och linser.
  • Laga hemlagad mat istället för att köpa färdigmat.
  • Gör matlådor till jobb och skola.
  • Ta med egna mellanmål.
  • Ta med eget kaffe i termos till skola, jobb och på utflykt.
  • Använd frysta grönsaker och bär, framför färska när de inte är i säsong.
  • Välj grönsaker efter säsong.
  • Baka eget mjukt bröd eller knäckebröd. 
  • Minska på mängden godis, snacks, söt dryck, alkohol etcetera som för många står för en betydande mängd av matkostnaderna.
  • Har du små barn. Laga egen barnmat framför att köpa färdig. Här hittar du recept.