Veckomeny 7

Snabbare än snabbmat. Att snabbt få till en bra måltid bygger på lättlagade recept och ett litet lager av baslivsmedel hemma, som används ofta. Några burkar makrill i tomatsås tillsammans med lök, krossade tomater och pasta blir på några minuter till en fullgod måltid.

Här finner du recept och inköpslista som utskrivningsbar pdf

Måndag

Grillad kyckling med tomatpasta

4 portioner

  • 4 portioner färsk bandspagetti eller bönpasta
  • 1 färdiggrillad kyckling
  • 1 gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 förpackning passerade tomater, 400–500 g
  • ½–1 köttbuljongtärning
  • 100 g riven ost (17 % fetthalt)
  • 1 dl matlagningsgrädde (4 % fetthalt) eller havregrädde
  • 4–5 stycken soltorkade tomater klippta i bitar
  • Färska eller frysta örter
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • ½ liten vitkål eller spetskål,
  • cirka 400 g
  • 1 äpple
  • 2 msk torkade tranbär, cirka 20 g

Gör så här: Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Rensa och dela kycklingen. Hacka löken. Fräs lök i 1 msk rapsolja i en kastrull. Tillsätt
passerade tomater, buljongtärning och matlagningsgrädde och låt puttra
samman. Smaka av med örter, soltorkade tomater, peppar och lite salt. Låt
osten smälta ner i såsen utan att koka. Blanda ner tomatsåsen i den kokta
pastan. Servera den grillade kycklingen kall eller varm till pastan eller
blanda kycklingbitarna med pastan i kastrullen.

Strimla kålen och äpplet. Massera kålen med 1 msk olja i en skål. Tillsätt
äpplet och tranbären och blanda.

Servera kyckling och tomatpasta tillsammans med kålsalladen.

Tisdag

Tandoorilax med morotstzatziki

4 portioner

  • 4 portioner ris, gärna fullkornsris
  • 4 portionsbitar lax (á 125 gram)
  • 1 citron
  • Tandoorikrydda
  • 250 g broccoli, i små buketter

Morotstzatziki:

  • 2 dl yoghurt naturell, (3 % fetthalt)
  • 1–2 morötter, finrivna
  • 1–2 vitlöksklyftor, pressade
  • Eventuellt hackad färsk mynta
  • 1 krm salt med jod
  • 1/4 krm svartpeppar

Gör så här: Tina fisken i kallt vattenbad i sin förpackning om den varit
fryst. Sätt ugnen på 200°C. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Rör samman ingredienserna till morotstzatzikin och ställ kallt fram
tills servering.

Pressa citron över laxen och strö över tandoorikrydda på båda sidor. Lägg laxen i en smord ugnsform och tillaga cirka 15 minuter tills innertemperaturen är 56°C.

Koka upp 1 liter vatten. Lägg broccolin i vattnet och låt koka 2 minuter. Häll av vattnet.

Servera tandoorilaxen med ris, kokt broccoli och morotstzatziki.

Onsdag

Vegetarisk ugnspytt med ägg och rödbetor

 4 portioner

  • 8 -10 potatisar (cirka 800 g)
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • ½ rotselleri eller kålrot
  • 2 gula lökar
  • 1 förpackning kikärtor (á 230 g)
  • 2 msk rapsolja eller flytande matfett
  • Örtkryddor
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 4 ägg
  • Rödbetor, inlagda

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Skala och tärna potatis, morot, palsternacka och rotselleri eller kålrot. Skala och hacka löken och skölj kikärtorna.

Lägg potatis, rotfrukter, lök och kikärtor i en ugnsform och ringla över matfett. Smaksätt med örtkryddor, peppar och lite salt. Rör
om. Ugnsbaka tills potatis och rotfrukter mjuknat och fått fin färg, ca 30 min.

Stek 4 ägg i rapsolja. Servera rotfruktsblandningen med stekt ägg och inlagda rödbetor

Torsdag

Snabb makrillsås

4 portioner

  • 4 portioner pasta, gärna fullkorn
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja eller flytande matfett
  • 2 förpackningar krossade tomater
  • 3 burkar makrill i tomatsås
  • 1 näve färsk ruccola eller spenat
  • Torkad oregano
  • Kapris
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 4-5 morötter

Gör så här: Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka den gula löken och pressa eller finhacka vitlöken. Låt lök och vitlök mjukna i matfett i en kastrull. Tillsätt krossade tomater och makrill, låt puttra ihop. Rör ner ruccola eller spenat och smaksätt med oregano, kapris, peppar och lite salt.

Skala morötterna och riv med hjälp av rivjärn.

Servera makrills såsen med pasta och riven morot.

Fredag

Lättlagad lövbiff

4 portioner

  • 8–10 potatisar, cirka 800 g
  • 400–500 g strimlad lövbiff
  • 2 hackade gula lökar
  • 200 g hackade champinjoner
  • 2 msk rapsolja eller flytande matfett
  • 1 msk senap
  • 1 tsk torkad dragon
  • ½ köttbuljongtärning
  • 2 dl lätt crème fraiche/havrefraiche (Eventuellt 2 dl mjölk och 1–2 msk maizena)
  • Persilja
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 300 g haricots verts
  • Lingonsylt

Gör så här: Skala och koka potatisen eller gör klyftpotatis. Fräs lövbiff, lök och champinjoner i matfettet. Tillsätt senap, dragon, köttbuljong, crème
fraiche eller havrefraiche och låt puttra ihop.

För mer sås tillsätt mjölk. Red med maizena om tjockare sås önskas. Smaka av med peppar och lite salt. Toppa grytan med persilja.

Ansa bönorna. Koka upp 1 liter vatten med en nypa salt. Tillsätt bönorna och koka cirka 2 minuter. Häll av vattnet.

Servera lövbiffgrytan med kokt pressad potatis eller klyftpotatis, haricots verts och lingonsylt.