Veckomeny 8

Fisken, kycklingen, köttfärsen - smaksätt veckans husman med kokosflingor, mangosalsa och tacokrydda. Kryddor som chilipulver, spiskummin och oregano till egen tacomix finns kanske redan i kryddhyllan.

Här finner du recept och inköpslista som utskrivningsbar pdf

Måndag

Fisk med äggsås och pressad potatis

4 portioner

  • 2 ägg
  • 8–10 potatisar, cirka 800 g
  • 250 g ärtor, frysta
  • 400 g vit fiskfilé, exempelvis torskfilé
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 dl lättmjölk
  • 1–2 msk flytande matfett
  • Hackad dill, färsk eller fryst
  • Svartpeppar
  • Salt med jod

Gör så här: Koka äggen i cirka 10 min så att de blir hårdkokta. Lägg äggen i kallt vatten så att de kallnar.

Borsta eller skala potatisen och lägg den i en kastrull med vatten och en nypa
salt. Vattnet ska precis täcka potatisen. Koka upp, minska sedan värmen och
koka potatisen mjuk under lock ca 20-30 minuter. Känn efter med provsticka
eller gaffel när den är mjuk. Häll av kokvattnet. Pressa potatisen eller mosa med gaffel. Koka upp 1 liter vatten. Tillsätt ärtorna och ta av kastrullen från
plattan. Låt stå 2 min. Häll av vattnet.

Skär den vita fisken i kuber. Vispa ut mjölet i vatten i en låg, vid kastrull. Tillsätt mjölk och matfett. Låt koka upp under omrörning. Koka några minuter tills såsen blir lagom tjock. Lägg ner fiskbitarna i såsen och låt sjuda cirka 5 minuter. Hacka äggen och strö över. Smaka av med dill, peppar och lite salt.

Servera torsk och äggsås tillsammans med pressad potatis och gröna ärtor. 

Tisdag

Kycklingklubbor på rotfruktsbädd med mangosalsa

4 portioner

  • 4 kycklingklubbor
  • 2 msk rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ tsk malen ingefära
  • 1 msk honung
  • 2 msk limejuice
  • 1–1,2 kg potatis, morot, palsternacka, rotselleri, kålrot
  • Svartpeppar
  • Salt med jod

Mangosalsa:

  • 1 mango eller 1 paket fryst
  • 1 avokado eller 1 paket fryst
  • ½ röd chili
  • ½ gurka
  • ½ rödlök
  • Eventuellt ½ kruka mynta
  • 1 msk olivolja
  • 2 lime

Gör så här: Lägg kycklingklubborna i en plastpåse tillsammans med
rapsolja, pressade vitlöksklyftor, ingefära, honung och limejuice. Marinera kycklingklubborna. Sätt ugnen på 200°C.

Skölj och dela potatis och rotfrukter i lika stora bitar och lägg på en plåt.
Lägg de marinerade kycklingklubborna på rotfruktsbädden. Häll över marinaden och tillaga cirka 30 minuter.

Tärna mango, avokado och gurka. Finhacka chili, rödlök och mynta. Tillsätt oljan och pressa över generöst med lime.

Servera kyckling och rotsaker tillsammans med mangosalsan.

Onsdag

Kokosfisk

4 portioner

  • 4 portioner ris
  • 400 g vit fiskfilé, valfri sort
  • Kokosflingor
  • Flytande matfett
  • 400 ml kokosmjölk, light/lätt
  • ½ dl matlagningsgrädde (4 % fetthalt)
  • 2 msk kycklingfond
  • 1 lime, skal + saft
  • 1 ½ tsk torkad ingefära
  • 2 dl frysta gröna sojabönor
  • Maizena
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 1 påse sockerärtor, cirka 15 stycken
  • ½ gurka
  • 70 g småbladssallad, 1 påse
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1 msk olivolja

Gör så här: Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Salta fisken och vänd i kokos. Stek fisken i flytande matfett. Häll kokosmjölk, matgrädde, kycklingfond, skal och saft från lime och ingefära i en kastrull och koka
upp. Red med maizena om tjockare sås önskas. Häll i gröna sojabönor
och låt bli varma. Smaka av med peppar och lite salt.

Rosta solrosfröna i en torr stekpanna tills de börjar få färg. Låt svalna.
Strimla sockerärtorna på längden och skär gurkan i tunna stavar. Lägg i en
stor skål och blanda med sallad, olivolja och solroskärnor.

Servera fisken med kokt ris, sås och sockerärtssalladen.

Tips! Lägg ärtorna i blöt inför torsdagens recept.

Torsdag

Ärtsoppa med pannkaka

4 portioner

  • 1 paket gula ärtor á 500 g
  • 1 gul lök
  • 1 ½ liter vatten
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ½ tsk salt med jod

Tips! Det finns även färdig ärtsoppa att köpa i mataffären för den som föredrar.

Pannkakor:

  • 1,5 dl havremjöl (eller mixade havregryn)
  • 1 dl vetemjöl
  • 6 dl lättmjölk
  • 3 ägg
  • 1 nypa salt med jod
  • Flytande matfett
  • Keso
  • Valfria bär eller frukt

Gör så här: Blötlägg 1 paket gula ärtor i 10–12 timmar (över natten eller under dagen). Skölj av ärtorna och lägg i en kastrull. Finhacka löken. Tillsätt vatten, lök, timjan, grönsaksbuljongtärning och salt. Låt koka under regelbunden omrörning i 60-90 minuter.

Pannkakor:
Vispa ihop mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Späd med resten av mjölken och vispa i äggen och saltet. Stek pannkakorna i flytande matfett på medelhög värme.

Servera ärtsoppa tillsammans med pannkakor. Som tillbehör till pannkakorna passar exempelvis keso och bär eller frukt.

Fredag

Lyxig tacopaj

4 portioner

  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 ½ dl grahamsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 50 g flytande matfett
  • 1 dl lättmjölk
  • 400 g nötfärs
  • 1 förpackning svarta bönor á 230 g
  • 2 förpackningar majs á 150 g
  • 1 påse tacokrydda
  • 1 burk tacosås, 230 g
  • 1 dl riven ost (17 % fetthalt)
  • 3 ägg
  • 2 dl lättmjölk
  • 2 krm peppar
  • Salt med jod
  • 1 liten röd paprika
  • ½ röd lök
  • Eventuellt ½ kruka koriander
  • 1 msk rapsolja
  • ½ lime

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Blanda samman mjöl, bakpulver, matfett och mjölk till en deg. Tryck ut i en pajform och förgrädda cirka 10 minuter. Stek nötfärs och smaksätt med tacokrydda och blanda i tacosåsen. Blanda ner 2 dl bönor och 1 dl majs. Häll ner köttfärssåsen i det förgräddade pajskalet. Strö över riven ost. Vispa ihop ägg och mjölk, smaksätt med peppar och lite salt. Häll äggstanningen över köttfärsen. Grädda i cirka 25 minuter i 200°C.

Tärna paprika och finhacka lök samt koriander. Hetta upp en stekpanna med lite olja och fräs bönor, majs och lök tills det fått färg.

Tillsätt paprikan. Ta bort från värmen och tillsätt lime och koriander.

Servera tacopajen tillsammans med majssalladen