Nordic cup 2023 i TIMBERSPORTS® avgörs i Svenljunga

Ferry Svan sågar med en stor handsåg under en tävling

Sågspån kommer yra, yxan vina, motorsågsljudet riva, rekord slås. Missa inte den aktionfyllda tävlingen där atleter från hela Norden kommer till Naturbruksskolan Svenljunga för avgörandet i Nordic Cup 2023. Se bland annat favorittippade Ferry Svan och Svenljunga-atleten Peter Eriksson tävla. Heja heja!

Vi är värdar för Nordic Cup 2023 i TIMBERSPORTS®! Helgen 23–24 september samlas de nordiska atleterna för att kora slutgiltiga vinnare i hela nordiska cupen och du är välkommen att komma och heja fram våra svenska atleter när tävlingen tar plats på Naturbruksskolan Svenljunga. 

Nosar på världsrekord

Ferry Svan har vunnit de tre första deltävlingarna i Pro-klasen och är en het kandidat för guldet. Han säger:

Målet är absolut att vinna och ta hem Nordic Cup. Formen har varit bra inför säsongen. Jag har slagit många personliga och nordiska rekord och det är positivt. Min styrka de senaste säsongerna är att jag har en hög lägsta nivå och sällan gör dåliga resultat. Det behövs för att samla poäng som räknas samman för alla sex grenar.

Förra deltävlingen nosade Ferry på världsrekord i Hot saw, bara 12 hundradelar ifrån.

Ett världsrekord vore väldigt kul. Det skulle innebära att världens alla atleter har ögonen på mig och på något vis ser upp till mig, säger Ferry.

Goda utsikter för lokal pallplats

Vi kommer också se den lokala atleten Peter Eriksson som tävlar i intermediate-klassen.

Det ska bli kul att det är så nära hemma. Det blir en annan upplevelse, en annan känsla. Många jag känner kommer vara där och det kommer finnas en del nerver. Men för mig handlar det mest om att ha kul, det är ett plus om det går bra.

Och bra har det gått, med en tredje och en fjärdeplacering i de andra deltävlingarna i Nordic Cup.

Internationell extremsport med rötter från 1800-talet

STIHL TIMBERSPORTS® består av sex grenar; tre med yxa, två med motorsåg och en med en två meter lång handsåg. Grenarna simulerar fällning av ett träd eller kapning av ett redan fällt träd och har ett historiskt ursprung i hur man förr i tiden fällde och kapade träd men med en modern tappning och sportanpassning. Atleterna visar prov på styrka, mod, teknik och uthållighet.

Det är en internationell tävlingsserie i en extremsport som startades 1985 i USA och kom till Europa 2001. Sportens rötter återfinns i 1800-talets Australien och Nya Zeeland när skogshuggare tävlade mot varandra genom att hugga och såga i träblock.

Program för helgen

Lördag 23 september

Kl 9.00-12.00 Öppet hus för de som är nyfikna att gå gymnasiet på Naturbruksskolan Svenljunga

Kl 12.00 Pro

Kl 14.30 Lagtävling

Kl 16.05 Prisutdelning

 

Söndag 24 september

Kl. 10.30 Women

Kl. 12.40 Rookie

Kl. 14.05 Intermediate

Kl. 15.05 Prisutdelning