Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Information om Coronavirus covid-19

 • Endast du som har en bokad tid får komma in på mottagningen, inga anhöriga, partners eller medföljande barn.
 • All drop-in är stängd, vi tar bara emot dig med en bokad tid.
 • Från och med 26:e mars ställs viss cellprovtagning in. Du som fått en kallelse för cellprov är välkommen.
 • Har du har tecken på coronavirus eller annan smittsam sjukdom som feber, hosta, utslag, kräkning eller diarré – då ska du INTE besöka mottagningen.

Om du har allmänna frågor om covid-19, ring 11313, läs Folkhälsomyndighetens frågor och svar eller Aktuellt läge om covid-19 i Västra Götaland Misstänker du att du är drabbad av coronaviruset läs på 1177.se om hur du kontaktar vården

Skydda dig och andra från smittspridning
Protect yourself and others

Information på svenska  Information in English

از خود و دیگران در برابر انتشارعفونت محافظت کنی د - dariاز ﺧﻮد و دﯾﮕﺮان ﺟﮭﺖ ﺷﯿﻮع ﺑﯿﻤﺎری ﻣﺴﺮی ﮐﻮوﯾﺪ- ۱۹ﻣﺤﺎﻓﻈﺖ ﮐﻨﯿﺪ - farsiSuojele itseäsi ja muita infektion leviämiseltä - finska, Protégez-vous et protégez les autres contre la propagation du virus - franska保护自己及他人不受病毒的侵害 - kinesiskaد ﺳﺮاﯾﺖ د ﺧﭙﺮﯾﺪو ﻧﮫ ﺗﮫ ھﻢ ﺧﭙﻞ ځﺎن او ھﻢ ﻧﻮر ﮐﺴﺎن وﺳﺎﺗﮫ - pashtoChroń siebie i innych przed rozprzestrzenianiem się zakażenia - polskaAdigu is ilaali dadka kalena ka ilaali in cudur ku faafo - somaliskaProtégete y protege a las demás personas de la propagación de la infección - spanskaንባዕልኻን ንኻልኦትን ካብ ለበዳ ሕማም ተኸላኸል - tigrinjaSchützen Sie sich und andere vor einer Infektion - tyska

New multi-language phone line about the coronavirus

Vänta - Uppladdning och förberedelser

Väntan_172997258.jpg
fodande-stodperson_1067571980.jpg

Det är bra att ha med sig en stödperson under förlossningen. Ofta är det en partner, men det kan också vara en förälder, en vän eller två personer. Som stödperson är du otroligt värdefull bara genom att finnas tillgänglig. Du kan hjälpa till på många sätt under förlossningen.

Skriva-förlossningsbrev_209714377.jpg

Tänk igenom vad det finns för önskemål och förväntningar på förlossningen. Fundera också på vad just du behöver för att känna dig trygg. Kanske lite musik, massage eller något helt annat. Skriv gärna ner det och ha en dialog med barnmorskan. Ett förlossningsbrev är inget måste, men det kan vara ett bra sätt att förbereda sig mentalt.

Packa-vaskan_200206058.jpg

En viktig sak

Du som ska föda behöver ha med legitimation till förlossningen.

Bra att ha

Under förlossningen kan det vara bra med lite extra energi i form av frukt eller snacks. För tiden på BB brukar det vara skönt att ha tofflor, mjuka kläder, en amnings-BH och en necessär med hygienartiklar. Kom även ihåg laddare till mobilen och förlossningsbrevet om det finns något.

Till barnet

För barnets del är det bäst att ligga hud mot hud så mycket som möjligt. Därför räcker det med några bodies, byxor, pyjamasar och strumpor. Det är också bra att ha med en liten mössa oavsett årstid, en filt och en overall för hemresan om det är kallt ute.

Ett tips är att packa väskan i god tid och ha den stående hemma. Många upplever det som en trygghet och ett stressmoment mindre.

aka-till-och-fran-sjukhuset_1025142553.jpg

Ett babyskydd (bilbarnstol) är det säkraste sättet att transportera en bebis på. I Sverige är det lag på att alla barn som är kortare än 135 cm ska sitta i någon form av skyddsanordning när de åker bil. Om du inte vill köpa ett eget babyskydd går det att hyra på flera ställen. Barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, gärna till 5-års ålder.

Många tar sin egen bil till sjukhuset. Då kan det vara skönt att ha varit där någon gång under graviditeten, så man vet var förlossningen ligger och var bilen kan parkeras.

at-som-en-elitidrottare_387192031.jpg

Förlossningen jämförs ibland med ett maratonlopp. Det är en enorm kraftansträngning och därför är det bra att ladda upp med näringsrik, varierad kost och långsamma kolhydrater i god tid innan det sätter igång.

Att passera beräknat förlossningsdatum_707780632.jpg

Det kan kännas snopet, påfrestande och skrämmande att passera det beräknade förlossningsdatumet. Dagarna som följer upplevs ofta som en evighet, men det här är vanligt och helt normalt. Passa på att vila och göra saker du tycker om för snart börjar ett nytt kapitel i livet.

Tankar om framtiden.png

Blivande föräldrar som lever i parrelationer kan ha lite olika fokus och förväntningar under den här perioden. Ett vanligt scenario kan vara att den gravida fokuserar mest på graviditeten och förlossningen medan partnern tänker mer på livet med barn längre fram. Oavsett vad du funderar mest på är det bra att dela tankarna med någon i din närhet. Om du har en partner är det viktigt att ni pratar med varandra och försöker förbereda er tillsammans som ett team.

Fundera och prata_106252277.jpg

För alla blivande föräldrar

 • Hur påverkas du under graviditeten?
 • Vad är du orolig för?
 • Hur tror du att vardagen kommer påverkas av barnet?
 • Vad har du själv för erfarenheter av att vara barn?
 • Vad vill du ta med dig och ge ditt barn?
 • Vilken typ av förälder du vill bli?
 • Vad är viktigt?
 • Vad vill du föra vidare och vad vill du inte föra vidare?

För dig som lever i en parrelation

 • Hur visar du kärlek och får din partner att känna sig viktig?
 • Hur tror du att parrelationen förändras när barnet kommer?
 • Hur kan ni underlätta för varandra nu och när barnet har kommit?
Kom ihåg_388548328.jpg

Kroppen är redan förberedd

Förberedelser är bra för att känna sig trygg och säker inför en förlossning. Men det finns inga måsten. Kroppen kommer att klara av det oavsett om du har gått profylax-kurs eller packat en perfekt BB-väska.

Senast uppdaterad: 2020-06-18 08:58