Tjänster

Det är verksamhetens behov av information som ska styra hur IT-system utformas och det är därför bra att involvera informatik i ett tidigt skede – gärna innan upphandling eller konfiguration av IT-system är påbörjad. Då kan verksamheten tidigt bestämma sig hur de vill att informationen ska se ut oberoende av IT-systemens begränsningar.

Informatik erbjuder stöd och hjälp åt olika typer av projekt och processer genom att ta fram förslag på informationsstruktur för hela eller delar av den informationshantering som sker eller tolka redan befintlig struktur.  

Att strukturera information innebär att få ordning på användningen av begrepp, termer, kodverk, informationsstruktur och klassifikationer. Informatik erbjuder tjänster inom dessa områden: 

Processmodellering

Att utgå från en verksamhetsprocess underlättar arbetet med begrepps- och informationsanalys. Utifrån en verksamhetsprocess går det att kartlägga centrala begrepp i verksamheten och vilket informationsbehov som krävs. Informatik kan inte utveckla en verksamhetsprocess, men däremot dokumentera och/eller rita upp existerande process i en modell.  

Begreppsanalys och begreppsmodellering

Med hjälp av begreppsanalys kan vi reda ut centrala begrepp för att säkerställa att verksamheten säger och menar samma sak. Verksamheten beskriver hur begreppen används. Informatik hjälper till att termsätta och definiera begreppen.  

Dessa kan visualiseras i en begreppsmodell för att se hur de olika begreppen hänger samman.   

Informationsanalys och informationsmodellering

Med hjälp av en informationsanalys kan vi analysera verksamhetens information, dess innebörd och struktur. Informationen beskrivs i en informationsmodell.  

Kodverk

En del information i en informationsmodell beskrivs med kodverk. Det är ett urval av värden som valalternativ för att svara på en fråga och som syns i IT-system i form av rullistor eller kryssrutor. Oavsett system ska alternativen vara lika och kodverken ska kunna återanvändas. Informatik kan vara behjälpliga med att hänvisning till existerande kodverk, göra urval eller skapa helt nya kodverk.

Arbetet utgår från Västra Götalandsregionens referensinformationsarkitektur med referensprocessmodell, referensbegreppsmodell och referensinformationsmodell. Referenserna beskriver informationsstrukturen på en övergripande nivå och genom att använda dessa vid skapandet av informationsstruktur för en verksamhet kan strukturen bli enhetlig, ändamålsenlig och återanvändningsbar inom regionen.  

Informationsstrukturen som levereras kan till exempel användas som underlag för verksamhetsutveckling, kravställning vid upphandling av IT-system eller fungera som underlag för konfiguration av IT-system.