Hemlagad järnberikad gröt

När barnet är runt ett halvår behöver maten innehålla mer järn. Barngröt som du köper i affären är järnberikad och därför en god järnkälla för barn. En portion köpt berikad barngröt innehåller cirka 2,5 mg järn per portion, vilket motsvarar cirka 1/3 av dagsbehovet av järn. Om du vill variera med hemlagad gröt är det bra att järnberika gröten själv, se förslag nedan.

Hemlagad järnberikad gröt

Berikning per portion

1/2 skiva (3,5 g) smulat järnrikt Tunnpaltbröd (Järninnehåll: 1,75 mg)
1 tsk rapsolja
Mixa eller mortla brödet och blanda ner tillsammans med oljan i valfritt recept.

Havregrynsgröt

1/2 dl mixade havregryn
1-1 1/2 dl vatten
Koka upp vatten och havregryn. Låt koka 2-3 minuter under omrörning. Går utmärkt att göra i mikron. 

Polentagröt

1 msk polentagryn
2 dl vatten eller mjölk
Vispa ner grynen i kokande vatten. Låt koka cirka 5-8 minuter under omrörning. 

Rågmjölsgröt

½ dl grovt rågmjöl
2 dl vatten
Koka upp vattnet. Tag av kastrullen från värmen och vispa ner mjölet. Koka på svag värme under omrörning i cirka 10 minuter. Kan även smaksättas med russin eller annan torkad frukt.

Blanda vatten/mjölk och Maizena i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka någon minut. 

Bovete/hirsgröt

½ dl hel hirs- eller bovetegryn
1½ dl vatten
Bryn grynen i olja cirka 5 min under omrörning. Tillsätt vattnet och låt koka i 10 minuter. Låt stå för att svälla i cirka 30 minuter före serveringen.
Med hirsflingor eller boveteflingor kan man koka gröten på kortare tid.