Vintersmaker

Två pensionärer i vinterlandskap
Fotograf: Sara Winsnes

Vi på matkassen vill tipsa om att vi samlat några av våra favoritrecept på temat vintersmaker. Dessutom bjuder vi med några budgetsmarta tips och trix!

Basera gärna maträtterna på livsmedel som är i säsong. Mat som är i säsong under vintermånaderna är brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, lök, morötter, palsternacka, potatis, rotselleri, rödbetor, rödkål, vitkål, aubergine, blomkål, broccoli, fänkål, mangold, paprika, spenat, äpple, apelsin, citron, kiwi.   

Budgetsmarta tips:  

  • Välj frukt och grönsaker i säsong 
  • I frysdisken är det alltid säsong! 
  • Affärerna brukar ha nedsatt pris på mat som närmar sig bäst före datumet eller på mogen/kantstött frukt/grönt i hoppackade billigare påsar
  • Baljväxter och rotfrukter är fantastiska att basera och/eller dryga ut matlagningen med 
  • Planera din mat efter veckans erbjudanden från affärerna och veckohandla 
  • Laga storkok och frys in  
  • Gör matlådor och ta med till både lunch/middag och mellanmål 
  • Rapsolja är ett fantastiskt matfett som oftast går att få till en billigare peng och fungerar bra både till matlagning, bakning och dressingar 
  • Minska på köttkonsumtionen och byt ut till mer vegetariska alternativ

Broccoli- och potatissoppa med färskost

4-6 portioner 

  •  2 stånd broccoli (cirka 500 g) 
  • 1-2 msk olja 
  • 5 medelstora potatisar (cirka 400 g) 
  • 1 gul lök 
  • 1 vitlöksklyfta 
  • 2 grönsaksbuljongtärningar 
  • 1 liter vatten 
  • 200 g färskost, light (till exempel philadelphiaost)
  • 2 dl mjölk 
  • Salt och peppar 

Gör så här: Skala och hacka löken fint samt skala och tärna potatisen. Dela broccolin, både stammen och buketten i mindre bitar.  Fräs löken i oljan tills den är mjuk, men utan att den tar färg. Tillsätt vatten och buljong och låt koka upp. Tillsätt potatis och broccolistammen och låt koka i cirka 10 minuter. Tillsätt därefter broccolibuketter och låt koka ytterligare en stund tills potatisen är klar. Tillsätt mjölken och låt koka upp. Tillsätt osten och rör om försiktigt tills den smält ut i soppan.

Det är viktigt att soppan inte kokar när väl osten är tillsatt, det finns då risk att den skär sig. Smaka av med salt och peppar. Soppan kan även mixas slät, detta görs då innan mjölk och färskost tillsätts. 

 

Kikärtsgryta

4-6 portioner

  • 4 port bulgur, fullkorn
  • 2 paprikor
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 2 tsk curry
  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 1 förpackning kokta kikärtor
  • ½–1 tsk salt
  • Svartpeppar
  • Eventuellt 1 dl havregrädde, matlagningsgrädde eller lätt crème fraiche

Gör så här: Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen.

Skär paprika och purjolök i bitar. Hacka gul lök och vitlök. Skölj kikärtorna. Fräs paprika, lök, vitlök och purjolök i oljan. Tillsätt curry och rör om. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater samt de sköljda kikärtorna. Smaka av med salt, peppar och eventuellt matlagningsgrädde, lätt crème fraiche eller havregrädde.

Servera kikärtsgrytan tillsammans med bulgur. 

 

Kycklingwraps

4 personer

  • 4 st tortillabröd, stora
  • 1/2 grillad kyckling, utan skinn
  • 1 bit purjolök, cirka 5 centimeter finhackad
  • 1,5 dl majskorn
  • 1 st röd paprika
  • Sallad
  • 1 burk keso naturell
  • 1 dl kesella
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1/2 tsk grillkrydda
  • 1 krm salt med jod
  • 1 tsk paprikapulver

Gör så här: Skär kycklingen i små bitar. Lägg i en skål och tillsätt keso, kesella, majs, purjolök, kryddor och smaka av med salt. Bred ut röran på tortillabröd och rulla ihop.

 

Lasagne med aubergine och zucchini

4 portioner

  • 1 msk rapsolja + 1 msk rapsolja
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ tsk torkad oregano
  • ½ tsk chiliflakes
  • 3 + 2 vitlöksklyftor
  • 800 g krossade tomater eller hela skalade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 dl torkade röda linser
  • 1 gul lök
  • 2 aubergine (cirka 400 g)
  • 1 zucchini (cirka 300 g)
  • Salt med jod
  • ½ paket lasagneplattor
  • 200 g färskost (light)
  • 1/2 dl riven ost (10-17% fetthalt)

Gör så här

Sätt ugnen på 225°C. Hetta upp 1 msk olja i en gryta och tillsätt tomatpuré, torkade kryddor och pressa i 3 vitlöksklyftor. Låt bryna i cirka 2 minuter på medeltemperatur. Tillsätt tomater, vatten och linser. Låt koka på låg temperatur under 15 minuter.

Skär gul lök, aubergine och zucchini i tunna skivor. Stek grönsakerna i 1 msk olja i en stor stekpanna. Pressa ner 2 vitlöksklyftor, låt grönsakerna bli mjuka. Smaka av med salt.

Varva tomatsås med de stekta grönsakerna, klickar av färskost och lasagneplattor i en ugnssäker form. Börja och sluta med tomatsås. Avsluta med att strö över riven ost.

Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter. Lasagneplattorna ska ha blivit mjuka och osten ha fått fin färg.

 

Linssoppa med sötpotatis och kokosmjölk

 4 portioner

  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1-2 sötpotatisar, cirka 400 gram
  • 1 msk rapsolja
  • 0,5-1 st röd chilifrukt (kan uteslutas)
  • 1 förpackning krossade tomater, 400 gram
  • 1 dl röda linser
  • 1 burk kokosmjölk, lätt, 400 gram
  • 4-5 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1/2 tsk salt med jod
  • Basilika
  • Eventuellt rostade pumpafrön* till toppning.

Gör så här: Skala och hacka lök, vitlök och sötpotatis som skärs i bitar. Fräs lök och vitlök i olja ett par minuter. Tillsätt hackad chili (undvik att få med frön) och resten av ingredienserna. Låt koka 15 minuter. Tag soppan av värmen och mixa den slät med en mixer och späd med mer vatten om det behövs till önskad konsistens. Servera med ett gott fullkornsbröd eller knäckebröd.
Tips! Toppa soppan med rostade pumpafrön och basilika. Vackert och gott!

* Undvik hela nötter och större frön till barn under 2 år, så att de inte sätter i halsen.

 

Morot- och äpplemuffins

Cirka 12 stycken

  • 2 ägg
  • 0,75 dl socker
  • 1 äpple
  • 1 morot
  • 2 dl matyoghurt eller naturell yoghurt
  • 3 msk flytande margarin
  • 3 dl vetemjöl, byt gärna ut en del mot grahamsmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk salt med jod

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt hackat äpple, riven morot, yoghurt och margarin i äggblandningen. Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner i smeten. Fördela smeten i 12 st muffinsformar.

Grädda i mitten av ugnen cirka 15-17 minuter.

 

Potatis- och morotsrårakor med lingon

4 portioner

  • 8 st potatisar 
  • 4 st morötter 
  • 1 st lök
  • Rapsolja eller flytande margarin
  • 4 st ägg 
  • ½ tsk salt med jod 
  • 1-2 krm svartpeppar

Tillbehör:

  • Lingonsylt/ rårörda lingon
  • Keso
  • Eventuellt rökt lax
  • Eventuellt små kapris

Gör så här: Skala och riv potatis, morot och lök grovt. Tillsätt salt och peppar och rör om. Krama ur vätskan. Blanda med ägg. Värm stekpannan till medeltemperatur. Häll i matfett. Klicka i smet och platta ut till rårakor i önskvärd storlek. Stek cirka 3 minuter på vardera sida, tills de fått gyllenbrun färg.

Servera som ensamrätt med lingon och keso eller med tillbehör som rökt lax och/eller kapris.

 

Vegetarisk ugnspytt med ägg och rödbetor

 4 portioner

  • 8 -10 potatisar (cirka 800 g)
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • ½ rotselleri eller kålrot
  • 2 gula lökar
  • 1 förpackning kikärtor (á 230 g)
  • 2 msk rapsolja eller flytande matfett
  • Örtkryddor
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 4 ägg
  • Rödbetor, inlagda

Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Skala och tärna potatis, morot, palsternacka och rotselleri eller kålrot. Skala och hacka löken och skölj kikärtorna.

Lägg potatis, rotfrukter, lök och kikärtor i en ugnsform och ringla över matfett. Smaksätt med örtkryddor, peppar och lite salt. Rör
om. Ugnsbaka tills potatis och rotfrukter mjuknat och fått fin färg, ca 30 min.

Stek 4 ägg i rapsolja. Servera rotfruktsblandningen med stekt ägg och inlagda rödbetor