Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Aktuellt om covid-19, vaccination och läget i Västra Götaland

1177 Vårdguiden på telefon bokar inga tider till vaccination eller provtagning för covid-19. Läs mer på 1177.se eller kontakta din vårdcentral.

Allt fler hittar till utökad ungdomsmottagning online

Kurator på UM online framför sin dator med headset

När covid-19-pandemin gjort att patienterna inte på samma sätt kan ta sig till regionens ungdomsmottagningar, har Ungdomsmottagningen online sett en stor ökning av besökare.

Ungdomsmottagningen online startades för två år sedan för att öka tillgängligheten, men var fram till början av året endast öppet med några tider på vardagskvällar. I februari fick verksamheten en ny form, där en grupp på åtta medarbetare – barnmorskor, kuratorer och psykologer – tog emot patienter online under heldagar två dagar i veckan.

Fler och fler bokade möten

Covid-19-utbrottet har sedan dess fått Ungdomsmottagningen online att utöka ännu mer, och nu finns tider alla veckodagar. Fler och fler medarbetare lägger in tider i online-bokningen. Från att ha kunnat erbjuda totalt 66 tider online under en vecka, erbjuds nu mellan 20 och 40 tider varje dag. Och ungdomarna hittar dit.

– Det har ökat jättemycket – från 56 bokade möten i februari till 184 i mars. Hittills har vi haft 108 möten i april, så troligtvis blir totalsiffran för den här månaden ännu högre. De sista veckorna har i stort sett alla tider blivit bokade, säger Angelica Zsonda, barnmorska på ungdomsmottagningen i Partille och administratör för Ungdomsmottagningen online.

– Det är väldigt positivt. Vi ser att när ungdomarna väl hittar oss online, så återkommer de den vägen. Jag tror att många inte vetat om innan att vi funnits, och vi har ju heller inte haft så många tider som nu, fortsätter hon.

Samma ärenden vanliga online

Det är ingen större skillnad vilka ärenden man kan utföra online och i ett vanligt, fysiskt möte, menar Angelica Zsonda. Den enda begränsningen hon ser är att barnmorskorna inte kan ta blodtryck, eller sätta in spiral.

Vanliga ärenden hos barnmorskorna online handlar om preventivmedel – oftast olika frågeställningar kring p-piller – och om klamydia-test.

– Patienten kan beställa test på klamydia.se, sedan kan vi skriva ut antibiotika och även göra smittspårningen genom Ungdomsmottagningen online.

"Isolerad tillvaro skapar problem"

De vanligaste ärendena till kuratorer och psykologer är också det saker som man söker för på en vanlig fysisk mottagning, som nedstämdhet och ångest

– Det är väldigt positivt att samtalskontakten kan fortsätta under den här tiden, då ungdomarna inte kan ta sig till de vanliga mottagningarna i samma utsträckning.

Angelica Zsonda tror att ytterligare patienter kommer att söka sig till dem längre fram som följd av covid-19-situationen.

– En mer isolerad tillvaro skapar problem som man behöver prata om.

Här laddar du ner appen Ungdomsmottagning online

Senast uppdaterad: 2020-04-20 09:36