Första interaktiva årsrapporteringen om barnhälsovård

Uppdaterad:
Publicerad:

I samband med den årliga barnhälsovårdskonferensen som inleds idag, presenterar Central Barnhälsovård Västra Götaland, landets första och hittills enda interaktiva årsrapportering om barnhälsovård.

ett barn ligger på en filt på golvet, intill sitter en vuxen person och kommunicerar med händerna med barnet


- Den interaktiva funktionen skapar nya möjligheter att jämföra kvalitetsindikatorer och hälsodata på BVC-, kommun/stadsdels- och nämndnivå samt över tid, säger Mattias Wennergren, verksamhetsutvecklare Central Barnhälsovård.

- För oss i centrala barnhälsovårdsenheten innebär det att vi får en helt annan överblick samtidigt som varje enskild barnavårdscentral kan följa och jämföra sin egna data över tid och i relation till andra barnavårdscentraler, förklarar han.

Jämlikhet i hälsa innebär ojämlikhet i insatser

I Västra Götaland finns cirka 200 barnavårdscentraler där barnhälsovårdssjuksköterskor, läkare och psykologer varje år träffar 20 000 nyfödda barn och deras familjer och följer dem regelbundet under hela förskoletiden.

- Att följa kvalitetsindikatorer och hälsodata är en del av arbetet för att nå en jämlik tillgång till hälsa för alla barn, menar Ann Sofie Cavefors, barnhälsovårdsöverläkare Central Barnhälsovård.

Barnhälsovårdens nationella program innebär en bas som erbjuds alla barn och familjer men också mer insatser till de som har större behov under kortare eller längre perioder. Jämlikhet i hälsa innebär ojämlikhet i insatser.

- Årsrapporteringen tydliggör barns olika livsvillkor; Ett exempel är den andel barn som utsätts för rökning vid en månads ålder och som varierar mellan 3 och 30 procent på stadsdels/kommunnivå. Ett annat exempel är övervikt med variation mellan 7 och 20 procent, säger Ann Sofie Cavefors, barnhälsovårdsöverläkare.

Pressmeddelande