Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Om Dataportal Väst

Dataportal Väst är resultatet av ett regionalt samarbete för att tillgängliggöra och återanvända öppna data på ett enkelt och effektivt sätt, från regionala och kommunala verksamheter i Västra Götaland. Totalt omfattas 49 kommuner och Västra Götalandsregionens samtliga förvaltningar.

Dataportal Väst lanserades den 15 september 2020. Planen och tillika målsättningen är att regionala och kommunala verksamheter successivt ska börja tillgängliggöra öppna data i portalen. För att stimulera och bidra till detta finns en regional arbetsgrupp. Arbetsgruppen ska vara ett stöd i verksamheternas arbete med öppna data. Bland annat kommer arbetsgruppen att ansvara för att planera och genomföra regionala projekt för att tillgängliggöra gemensamma öppna datamängder i portalen.
 

Samverkansorganet GITS (gemensam informations- och tjänstesamordning) ansvarar för förvaltning och utveckling av dataportalen. GITS uppdrag är att samordna gemensamma funktioner och tjänster som nyttjas av Västra Götalandsregionen och länets 49 kommuner.

Läs mer om vårt regionala samarbete kring öppna data 
 
Läs mer om GITS

Vad är öppna data?

Öppna data är digital information som fritt kan vidareutnyttjas utan inskränkningar eller kommersiella villkor i form av exempelvis upphovsrätt, avgifter med mera. Öppna data syftar till att skapa insyn, tillväxt och effektivitet i samhället och ger företag möjligheter att skapa nya innovativa digitala tjänster.

Har du förslag på öppna data?

Har du förslag på öppna data som vi bör tillgängliggöra? I sådana fall ber vi dig förse oss med denna information genom att fylla i och skicka in vårt formulär "Föreslå datamängd".

Till formuläret i ’Föreslå datamängd’.

Fredrik Eriksson

Regional samordnare för öppna data
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-01-03 13:37