Smaka på ny blå sjömat

Vi vill göra det enkelt, för alla att uppleva blå sjömat i samarbete med Interreg-projektet Besöksnäring 2.0.
Maria Zihammou och Linnea Sjögren fortsätter att inspirera och tar täten för att fler skall få ta del av havets hållbara råvaror. Under våren 2025 släppte duon loss sin kreativitet för att inspirera kockar från Sverige och Norge, på restauranger i Bohuslän, Dalsland och Østfold att använda ny blå sjömat på menyerna i samarbete med Interreg-projektet Besöksnäring 2.0.
Under Västerhavsveckan, den 3 augusti, kommer Maria och Linnea att gästa Fjällbacka Marina Matmarknad tillsammans med den norska kocken Christer Bjørnstad från restaurang Sjøbua, och visa hur man kan använda råvaror som tång och musselfärs. Vi bjuder besökare på tips och smakprover med bl a Wallenbergare på musselfärs till brynt smör med citron och tångglass.
Maria, Linnea och Christer, kommer även att finnas i boktältet där man kan få möjlighet att ställa frågor om kockkurserna och köpa deras kokböcker signerade.
Linnéa Sjögren är tångdykerska och författare. Hon har skrivit två böcker om tång och driver företaget Catxalot AB. Boken ”Plocka tång & strandväxter” fick Måltidsakademins pris 2022.
Med sitt företag Catxalot, ger hon kurser, upplevelser, events, lär ut och inspirerar om alger och hur de kan plockas hållbart och användas i matlagning.
Linnéa är aktuell i TV programmet ”The Long way home” och har tidigare medverkat i TV4 Nyhetsmorgon, Meny P1, Svt programmet ”Den gröne slaktaren”, Gokväll och Gomorron Sverige.
Maria Zihammou är kokboksförfattare och matjournalist. Uppväxt i Dalsland med rötter i Marocko. Med två hemländer och med många resor som inspirationskälla, har Maria blivit välkänd för sina enkla och läckra recept för vardag och fest.
Hon har skrivit över 10 kokböcker. 2023 fick hon Gourmand Awards pris, bästa kokboken i världen för boken ”Asiatisk Mat”.
Med utblickar från hela världen är hon en känd matkreatör, medverkat i TV4 Nyhetsmorgon och aktuell i SVT programmet, Muren som expert inom mat och dryck.
Christer Bjørnstad är kock på restaurang Sjøbua, Halden, och deltog på de sjömatkurser som Interreg-projektet Besöksnäring 2.0 arrangerade.
Tid
söndag 3 augusti kl 11-16
Plats
Norra hamnen, Fjällbacka