Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Havsmedvetenhet

Undervattensbild på blåstång och solsken
Fotograf: Kosterhavet

Havsmedvetenhet handlar om att förstå havets betydelse för livet på jorden och om att förstå att vi människor påverkar havet. Förståelse och kunskap ger oss möjlighet att få en känsla och ett engagemang för havet. Med det ökar också motivationen att agera för en bättre havsmiljö.

En havsmedveten person vet hur havet fungerar i stort, kan kommunicera om havet och ta hållbara beslut i frågor som rör havet och havets resurser. Det finns sju grundläggande principer som ligger till grund för havsmedvetenhet:

  1. Jorden har ett enda stort hav med många egenskaper.
  2. Havet och livet i havet formar jordens egenskaper.
  3. Havet har ett stort inflytande på väder och klimat.
  4. Havet gör jorden beboelig.
  5. Havet stöder en stor mångfald av liv och ekosystem.
  6. Havet och människan är ofrånkomligen sammankopplade.
  7. Havet är i stort sett outforskat.

FN-organet IOC-UNESCO har tagit initiativet till FN:s årtionde för havsforskning till stöd för hållbar utveckling, 2021-2030. Årtiondet ska bidra till att vända den negativa utvecklingen i havet och förbättra villkoren för en hållbar utveckling av hav och kust. En ökad havsmedvetenhet hos jordens befolkning har identifierats som en nyckelfaktor för att uppnå det här målet.

Länkar

Havet.nu - nyheter, fakta och forskning om havet.

Livet i havet - om växter och djur i våra hav.

Sveriges vattenmiljö - visar miljötillståndet i Sveriges hav, sjöar och vattendrag.

Virtue-S - upptäck den biologiska mångfalden i hav och sjö.