Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allvarlig coronavirus-smitta i samhället

Minska smittspridningen genom att hålla avstånd till andra och stanna hemma vid minsta förkylningssymptom.

OBS! Endast DU som har en bokad tid får komma in på mottagningen, inga anhöriga, partners eller medföljande barn.
Läs mer här: Viktig information inför ditt besök hos oss

Aktuell information om covid-19 (VGR) 
Information about covid-19 in other languages (Folkhälsomyndigheten) Multi-language phone line about the coronavirus

KUB-undersökning

KUB står för "kombinerad ultraljuds- och biokemisk undersökning" och är en metod som beräknar sannolikheten för att fostret har en kromosomavvikelse bestående av en extra kromosom (trisomi), exempelvis Downs syndrom.

All fosterdiagnostik är frivillig. Med KUB kan man beräkna sannolikheten för att fostret har trisomi 21 (Downs syndrom) eller ett par andra, mer sällsynta men allvarligare, kromosomavvikelser (trisomi 13 och 18). Provet ger således ingen diagnos utan värderar graden av sannolikhet för kromosomavvikelse.

En KUB-undersökning ökar inte risken för missfall. 

Hur går provet till?

I graviditetsvecka 10+0 - 13+6 tas ett blodprov för att mäta halterna av två proteiner. En ultraljudsundersökning där man mäter bredden av en vätskefylld spalt i nacken på fostret (nackuppklarningsmätning) utförs därefter i graviditetsvecka 11+0 - 13+6.

Resultatet av dessa undersökningar vägs samman med ålder och graviditetslängd till ett resultat som anger sannolikheten för att fostret har en trisomi.

För dig som är över 35 år

I hela Västra Götaland erbjuds KUB kostnadsfritt till alla gravida kvinnor som fyllt 35 år vid tidpunkten för den sista menstruationen.

Undersökningen sker antingen på Närhälsans barnmorskemottagningar i Göteborg eller på sjukhuset, beroende på vilken del av Västra Götaland din barnmorskemottagning finns.

För dig som är yngre än 35 år

Göteborg, Härryda och Mölndal

För dig som är yngre än 35 år och är inskriven på en barnmorskemottagning i Göteborg, Mölndal, Lindome,  Landvetter eller Mölnlycke går det bra att göra en KUB-undersökning hos oss på Närhälsan. Din barnmorska kan ta blodprovet och bokar en tid på den barnmorskemottagning där KUB-undersökningar utförs. Undersökningen kostar 1600: - och betalas via faktura.

Övriga Västra Götaland

För dig som är yngre än 35 år och bor i andra delar av Västra Götaland går det bra att kontakta din barnmorska för hjälp med information vart du kan vända dig för att göra en KUB-undersökning.

Efter undersökningen

Om undersökningen visar en ökad sannolikhet att fostret har en kromosomrubbning är det vanligt att ha frågor och funderingar. Om du vill får du möjlighet att göra fler fosterdiagnostiktester. Du får även hjälp med ytterligare information. Beslutet om att göra ytterligare tester fattar du alltid själv.


Senast uppdaterad: 2019-10-16 11:38