Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Program

5-13 augusti kan du vara med på aktiviteter längs hela västkusten! Vandra med en guide, leta spökgarn i havet och besöka en forskningsstation är bara några exempel på allt du kan göra under Västerhavsveckan. Här hittar du allt som händer under veckan. Vi ses!

Använd sökfunktionen för att hitta aktiviteter. Du kan filtrera din sökning efter kommun, kategori och datum.

Sök bland våra aktiviteter

#

A B C

D

E F G H I

J

K L M N

O

P

Q

R

S T U V

W

X

Y

Z

Å

Ä

Ö
A

Välkomna till vår akvarellverkstad på bryggan. Vid regn eller kraftig blåst flyttar Akvarellverkstaden in i museets Öppna verkstad.

B

På Tjärnölaboratoriet kan barn lära sig mer om livet i havet genom berättelser, egna undersökningar och experiment. Barnen får också på ett vetenskapligt sätt göra upptäckter i den marina miljön.

Paddla kajak till Bassholmen med Friluftsfrämjandet. Viss vana från tidigare paddlingar behövs.

Onsdag den 9 augusti öppnar Kristineberg Center dörrarna för allmänheten.

Den ideella föreningen Väderöarnas lotsutkik kunde 2006 med hjälp av eldsjälar och sponsorer se till att Lotsutkiken inte revs. Den är därefter varsamt renoverad och underhålls och bemannas idag he...

Hållö 1,5 km sydväst om Smögen är en klippö av Bohusgranit som är synnerligen rik på spår av inlandsisen. Här finns gott om jättegrytor och polerade hällar med isräfflor.

C

En workshop som visar på de väsentliga frågorna om klimatförändringar.

Don't you have time to read the 2000 pages of the IPCC report? Climate fresk allows you to understand the essential issues of climate change in order to take action. Still no time? Check out our sh...

E

Vid entré Rossö finns en utställning som berättar om Kosterhavets mångfald och om hur livet vid kusten i alla tider påverkats av närheten till havet.

F

Nu kan du som är 15-26 år och du som är över 65 år delta i en filmworkshop med Miljöjägarna.

Se på när museets biolog matar fiskar i akvarierna och lär dig mer om livet i Vänern. Aktivitet som passar liten som stor.

Spring för havet i Fjällbacka Hafslopp. Allt överskott går till strandstädning.

Möt forskare från vår Göteborgs Universitet när de finns ombord T/S Kvartsita.

Under Västerhavsveckan kan du ställa din fråga om havet till marinbiologerna på Göteborgs marinbiologiska laboratorium.

Besök Grosshamns Fältstation där vi visar hur vi ringmärker fåglar och berättar om våra forskningsprojekt.

Kennet Lundin från Göteborgs naturhistoriska museum och Klas Malmberg från Universeum berättar om spännande mat från havet.

G

Sommarvandring vid Grosshamn, över ängsmarker och granithällar. Ramsvikslandet har kallats ”Klippornas rike”.

Följ med på en guidad tur på Göteborgs fiskauktion. Du får lära dig mer om våra vanliga och ovanliga matfiskar och om fiskens väg från hav till bord.

Var med på en guidad visning av Hållö fyr. Besök den anrika fyren där du från toppen kan se den fantastiska skärgårdsutsikten, det mångsidiga och spännande badparadiset med det artrika naturreserva...

Gå på guidning i Natur- och fågelmuseet på Gullholmen. Guiden Thorbjörn Hansson guidar i Natur- och fågelmuseet, som visar ett stort antal objekt varav 150 fåglar, drygt 10 däggdjur och några havso...

H

Från forskningsfartyget Nereus mäter vi i vattnet och tar upp Kosterhavets alger och djur, och tittar närmare på dem i stereomikroskop på labb. Entré till Tjärnö Akvarium ingår.

Välkomna att medverka i en havsparad under Västerhavsveckan! Alla som vill vara med i en färgsprakande och rolig manifestation för vårt hav.

Med hjälp av Hållplats Vänern lämnar vi museet och möter upp er vid sjön. Vänermuseets miljövetare besöker kommunerna runt Vänern med den mobila fältstationen och vattenutställningen.

I

Få kunskap om havet via QR-koder i mobilen. Fotografera kartan vid Hamnkontoret på bryggan intill Glasskiosken i Gullholmens hamn.

Se på när museets biolog matar fiskar i akvarierna och lär dig mer om livet i Vänern. Aktivitet som passar liten som stor.

I år invigs Västerhavsveckan på Eriksberg i Göteborg. Förutom musik och tal finns det möjlighet att gå ombord på toppsegelskutan Kvartsita, forskningsfartyget Skagerak och Kustbevakningens fartyg.

K

Följ med på en tur på Rivö, en ö som använts som betesmarker av asperöbönder.

Toppsegelskonaren Kvartsita, Föreningen Strandstädarna och Västkuststiftelsen besöker under Västerhavsveckan flera hamnar utmed västkusten. Ombord finns strandstädare, eldsjälar, forskare och andra...

En dokumentärfilm av Svante Lysén om Käringön och det goda samhället, fiskets uppgång och fall längs bohuskusten och hur ett utvecklingsprojekt gav fiskarsamhället längst ut i skärgården hopp och f...

L

Följ med Jakob på en spännande guidning om livet under bryggan.

Följ med på en guidad vandring med Västkuststiftelsen. Det finns två turer att välja mellan.

Vi vandrar från Haby Bukt till Sotehuvud och vidare väster om Sote Bonde till Fykan, därifrån åter till Haby via Hällingedalen. Naturen är varierad med exponerad kust, jättegrytor, hällskulpturer, ...

M

Den gamla valen på Göteborgs naturhistoriska museum står med käkarna öppna under hela Västerhavsveckan. På torsdagen får du dessutom chansen att kliva in i dess inre.

Nyfiken på nya produkter från havet? Efter succén från Västerhavsveckan 2022 anordnas nu den marina matmarknad i Fjällbacka igen. Det är ett självklart tillfälle för alla att få dofta, smaka, känna...

Måseskärs fyrplats – en utpost i väster Måseskär ligger sydväst om Käringön. Under Västerhavsveckan anordnar Måseskärs vänner aktiviteter för allmänheten.

Träffa marinbiologer och titta på fantastiska undervattensdjur.  Få svar på dina frågor och funderingar om livet i havet.

N

Världen är full av varelser, varav de flesta har ett namn. Faktum är att det finns så många att vi inte ens hunnit upptäcka alla.

Naturum är ett informationscentrum där du som besökare kan upptäcka, uppleva och få information om nationalparken.

P

Utforska skärgården från vattenlinjen, hyr kajak för dagstur eller några timmar. Under Västerhavsveckan bjuder vi på Kajkanten på specialpriser.

Kustkajak kommer till Stenungsund med sina kajaker. Nyfiken på kajakpaddling? Här får du chans att provpaddla i en halvtimme för 50 kronor.

Glid över vattnet i en kajak. Under Västerhavsveckan kan ni prova på att paddla kajak under en timme för 50 kronor.

Ta chansen att segla jolle med Gullholmens seglarskola.

Prova på att snorkla i Smögen. Viken utanför vårt dykcenter är perfekt att snorkla i eftersom det är grunt.

Vill du upptäcka livet under ytan? Kom och testa snorkelleden vid Rörvik, Sydkoster, med oss!

Prova att dyka med komplett utrustning! Bohuslän har de bästa platserna för dyk i Sverige. Här möter du en helt ny värld under ytan.

Följ med på djupet i Vänern! I museets akvarieavdelning simmar flera av sjöns drygt 38 fiskarter. Här finns också kryp in där yngre besökare kan utforska sjöns hemligheter och spel som lär dig mer ...

S

Vi vandrar i sensommarens väl betade kulturlandskap. Jag berättar om tiden som har flytt och om människorna som har bott på ön.

Välkommen till vårt tält där vi berättar om vår spännande verksamhet! Information, fyrmodeller, barnaktiviteter och VR-glasögon.

Pop-up guidning på olika platser på Kosteröarna. Lär dig om fjärilar, fåglar, växter, geologi eller något annat som är aktuellt just nu.

Naturums guider möter upp fyra gånger per dag vid stenbordet framför naturum. Beroende av vad guiderna har sett i omgivningarna när vi planerar dagen så undersöker vi olika saker.

Prova på våra naturstigar under vattnet! Följ snorkelleder vid Rörvik på Sydkoster och Hasslebukten på Saltö.

Spökredskap är lika skrämmande som det låter. Kom och lär dig mer!

Följ med på en båttur i fjordområdet och se hur det går till när projekt 8+fjordar draggar borttappade fiskeredskap, så kallade spökredskap, från havets botten.

Upplevelsedag och vandring på Stora Kornö i Lysekils skärgård under Västerhavsveckan. Stora Kornö är en ö av riksintresse, ägd av öborna.

Beväpna dig med vattenkikare och håv. Nu ska vi upptäcka strandens djur och växter!

Strandexpedition på drop-in. Beväpna dig med vattenkikare och håv.

Bered dig på att upptäcka strandens växter och djur från nya perspektiv med vattenkikare och håv. Naturguiden på plats svarar på frågor och berättar om de saker vi stöter på.

Karolina (@algblomman), tångdykerska, matkreatör och författare till boken Plocka tång och strandväxter har i många år intresserat sig för Strandkantens skafferi. Denna dag delar hon med sig av tip...

T

I detta Sveriges artrikaste akvarium finns typiska livsmiljöer i Skagerrak. Besöket innehåller introduktion, filmvisning och visning av akvariehallen.

Är du nyfiken på tång? Kom och lär dig känna igen några av de vanligaste arterna. Kanske smaka på dem?

U

Platåbergslandskapet består av ett varierat och unikt landskap; peneplanet (urbergsytan) med sina släta berghällar, platåbergen som med sina unika berglager reser sig över slätten och istidsavsättn...

Isabella Lövin kommer till Kristineberg för att berätta om sin nya bok ”Oceankänslan”. Kom och lyssna till ett samtal mellan våra forskare och Isabella om utmaningar och lösningar för ett livskraft...

V

Följ med Staffan Gustrin på en promenad i det vackra naturreservatet längs Säveån. Utmed vägen lär vi oss hur viktig en liten bäck kan vara.

Halle Vagnaren bjuder på en varierande natur, men främst en urskogslik tallskog med över 300 år gamla tallar och en hänförande utsikt över skärgården. På väg upp till toppen går vi genom en skog so...

Följ med på en vandring läng Mölndalsån i Göteborg,  ett av våra stadsnära vattendrag. Michael Nilsson från Naturskyddsföreningen och Mölndalsåns vattenråd guidar och berättar och visar åns värdefu...

Vandring och fågelskådning i bokskogen vid Anneröd-Hogsäms naturreservat.

Kom närmare några av Kosterhavets invånare. Våra naturguider visar upp och berättar om gästerna i akvariet inne på naturum.

Hur blir vädret? Hur observerar vi väder, vind och vattenstånd? Följ med Thomas Hammarklint, Sjöfartsverket, på en rundvandring på Måseskär.

Fjällbacka avslutar Västerhavsveckan med flaggan i topp! Hela dagen bjuds på ett fullspäckat program för alla sinnen.

Den 11 augusti kommer Kvartsita till Hunnebostrand. Då bli det fullt program med massor av spännande programpunkter för alla åldrar, både ombord och på land.

Den 8 augusti kommer Kvartsita på besök till Lysekil. Då anordnas en mängd aktiviteter för alla åldrar både ombord och på Anderssons kaj.

Den 11 augusti är det full fart på Västerhavsveckan i Stenungsund. Det blir aktiviteter i Kulturhusparken, vid Ångbåtspiren, vid Kulturhusparkens strand och på Molekylverkstan.

Under en hel dag, onsdagen den 9 augusti, får du ta del av havsfrågor på många olika sätt. Det finns aktiviteter såväl inne på Bohusläns museum som utanför och för alla åldrar.

Måndagen den 8 augusti kommer Kvartsita till Marstrand. Då händer det mycket ombord , men också på kajen.

Ö

Hur såg fiskebåtarna ut, var byggdes de och hur bedrevs fisket med olika redskap? På Fiskemuseet kan du upptäcka vår gamla fiskehistoria. Du bjuds på guidning i museet och det finns Bagebröd till f...