Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kulturhistorisk vandring på Rivö

Klippor och buskar på Rivö

Rivö i inloppet till Göteborgs hamn är en obebodd ö som av hävd har varit utmarker till Asperö i Göteborgs södra skärgård. Ön har i flera hundra år använts som betesmark för får och kor av fiskarbönderna på Asperö.

Idag ansvarar den ideella föreningen RDK för skötsel av betesmarken
genom att hålla får som betar på de vida strandängarna och mosaikmarken och naturvårdande insatser för att hålla marken öppen och vårda de talrika fornlämningarna.


Under vandringen berättar vi om Rivös historia vilken har präglats av öns läge i gränstrakterna mellan Sverige, Danmark och Norge och de många striderna främst under 1700-talet men också om handel och fiske. Under vandringen har vi en hänförande utsikt över hamninloppet ut mot Vinga och
besöker kolerakyrkogården, gravfält och rösen. Vi ger också en inblick i arbetet med naturvård och biologisk mångfald i Skärgårdsmiljön.

Tid

Lördagen den 13 augusti kl. 11:30 – 14:30
Start: 11:30 vid Asperö Norra brygga.
Du tar dig med Spårvagn 11 till Saltholmen. Från Saltholmens brygga avgår båt 283 mot Brännö Rödsten kl 11:05 där du går av vid hållplatsen Asperö Norra.

Återfärd: Båt avgår mot Saltholmen från Asperö Norra kl 14:53 och anländer Saltholmens brygga 15:07.

Praktisk information


Vi transporterar oss över till Rivö med föreningens flotte. Vandringen sker i starkt kuperad terräng och beräknas ta ca 3 timmar inklusive fikapaus. Vissa partier går genom våtmark. Rejäla vattentåliga skor/kängor rekommenderas. Tag gärna med egen fika!

Arrangör


Rivö Djur- och Kulturmarksförening (RDK), Asperö. Besök gärna vår Fb-grupp för mer info.
Kontaktperson Per-Anders Bengtson mobil 073-377 79 71, e-post rivodjurochkultur@gmail.com

Anmälan

Anmäl dig till e-postadressen ovan med namn, antal personer och mobilnummer.

Max 25 personer