Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Måseskär - en utpost i väst

måseskärs fyrplats

Unik chans att få besöka Måseskär med naturguidning och fyrguidning varje dag.

Måseskär ligger sydväst om Käringön. Under Västerhavsveckan anordnar Måseskärs vänner aktiviteter för allmänheten. På plats är Thomas Liebig som berättar om naturen på Måseskär, om fyrplatsens historia och om människorna som bodde här.

Efter många års kamp för att rädda fyren blev den byggnadsminnesförklarad den 7 december 2017. Nu har Sjöfartsverket renoverat den och ett viktigt maritimt kulturarv kommer att finnas kvar.

Västerhavsveckan är på plats på ön och berättar öns historia. Marie Tilonius och Gunilla Örn berättar om fyren och fyrlivet. Thomas Liebig berättar om naturlivet på ön.

Lördag 3 aug till torsdag 8 aug kan ni höra Kåre Ström berätta om den mytiska stormsvalan.

Och under hela Västerhavsveckan får den gamla heidenstammaren lysa.

I augusti har ni möjlighet att lyssna till Bodil Smålander, som växt upp på Måseskär och som berättar om hur livet på en fyrplats var.

Inspireras av Miljöjägarnas film om Måseskär på youtube

Bra att veta

Det är begränsat antal platser per båttur. Vid stort intresse finns möjlighet att sätta in ytterligare en tur. Flytvästar finns att låna för alla vuxna. Till barn rekommenderar vi att ni tar med egen flytväst för bästa säkerhet.

Observera att turerna är väderberoende. Vid för kraftig blåst ställs aktiviteterna på Måseskär in. Beslut tas i samråd med ansvarig på Måseskär samma morgon. Bokade passagerare får information via SMS eller telefonsamtal.

Det kan vara besvärligt att ta sig iland från båt/hamn, så god fysik är bra att ha. Besöket sker under eget ansvar.

Tid och plats

3 - 11 augusti, kl. 10-17, Måseskär

Båttur Käringön-Måseskär tur och retur avgår från Käringön 11:30 (färja från Tuvesvik 10.30, ankomst på Käringön 11:10)

Samlingsplats på Käringön: Samma pir som färjan från Tuvesvik lägger till vid. Längst ut på piren, motsatt sida, västerut. Titta efter Västerhavsveckans flagga. Båtturen Käringön-Måseskär tar cirka 15 minuter.

På Måseskär har ni 2 timmar och 45 minuter till ert förfogande. Återfärd från Måseskär till Käringön sker cirka 14:30

Transportbolag Mareblå & Havsguiderna AB

Västtrafiks tidtabell för linje 381

Kostnad

Båttur 250 kronor/person tur och retur Käringön-Måseskär(samma pris för barn och vuxna). Betalning sker kontant eller via Swish före avfärd från Käringön.

Västtrafiks taxa för resan med färjan Tuvesvik - Käringön.

Anmälan

Förbokning är obligatorisk.

Anmälan sker till Kenneth Freij:
kenneth.freij.kf@gmail.com
Telefonnummer: 070 - 174 76 37

När du anmäler dig behöver du ange följande information: namn på dig som bokar båtturen samt namn på andra deltagare om du anmäler flera personer, mobilnummer till dig som bokar (du meddelas om turen ställs in) samt eventuellt annat mobilnummer att nå dig på.

Arrangör

Föreningen Måseskärs vänner