Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Västerhavsveckan på Bohusläns museum

illustration kajak, strandstädare, forskare

Under en hel dag får du ta del av havsfrågor på många olika sätt. Det finns aktiviteter såväl inne på Bohusläns museum som utanför och för alla åldrar.

Utomhus:

Besök Sjöräddningen i Uddevalla

Har du också alltid undrat hur det ser ut i båtarna som Sjöräddningen åker ut med under larm? Nu har du chansen att bekanta dig med sjöräddarna och spana in båtarna i hamnen.

Plats: Båtkajen vid museiparken

Tid: 12-15 (i mån av tid, får de ett larm så måste detta prioriteras)

Friluftsfrämjandet – Paddla kajak

Friluftsfrämjandets kajakledare Hans Rengman demonstrerar kajakpaddling och sjöräddning.

Plats: Gästhamnen.

Tid: 13:00-13:30

Prova på sportfiske med Sportfiskarna

Kom och prova på att fiska! Sportfiskarna finns på plats och informerar om deras verksamhet samt fiske för kvinnor och ungdomar.

Plats: Museet

Tid: Hela dagen

Spökfiske

8+ Fjordar informerar och visar exempel på spökfiskeredskap.

Spökredskap är lika skrämmande som det låter. Kom och lär dig mer!

Plats: Museiparken

Tid: 11-16

Västerhavsveckans havsverkstad

Lär känna djuren i Västerhavet, experimentera och lär mer om vattenkraft, flytkraft, Arkimedes princip, musslors reningsförmåga och mycket mer. En kunnig marinbiolog finns på plats och lotsar dig genom verkstaden. Låna håvar, strandkikare och ge dig ut för att undersöka havet på egen hand.

Plats: Museet

Tid: 11-16

Havslabbet

Vatten finns överallt omkring oss och i oss. Vattnet är också ett unikt ämne med många fantastiska egenskaper. Träffa Johannes Olsson från Maritiman och gör spännande vattenexperiment. Du får låna riktig labbutrustning och göra häftiga experiment med ämnen som du kan hitta hemma i köket.

Plats: Museet

Tid: 12-16

Begränsat antal platser, anmäl dig i receptionen eller på 0522 65 65 01. Anmälan öppnar i juli

Matinéebio:  From the Wild Sea

Till vindens vinande och sälkutarnas gnyende vaggas vi in i en fängslande berättelse där både människor och djur får oss att lyssna och känna. Aldrig har havet känts närmre och djuren mer besläktade. Men vad gör vi mot dem?

Plats: Hörsalen

Tid: 16-17:30

Frukostbio: Havets sång

Ta med familjen och en liten fika hemifrån eller handla i Kajkanten och njut av frukostbio! Flerfaldigt prisbelönad Oscar-nominerad animation för hela familjen. Havets sång (Song of the Sea) är berättelsen om Ben och hans lillasyster Saoirse och deras fantastiska resa fylld av myter och magi.

Plats: Hörsalen

Tid: 10:30

Föredrag med provsmakning: Plocka tång och strandväxter

Linnéa Sjögren och Karolina Martinson är tångdykerskor och har under många år jobbat med att anordna kurser och plocka tång och strandväxter som de säljer till restauranger. Nu kommer Linnea till museet för att berätta och bjuda på smakprov från havets skafferi!

Plats: Hörsalen

Tid: 18:00-19:30