Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Marin matmarknad

tält folk och blå himmel

Nyfiken på nya produkter från havet? Efter succén från Västerhavsveckan 2022 anordnas nu den marina matmarknad i Fjällbacka igen.

Det är ett självklart tillfälle för alla att få dofta, smaka, känna och äta läckerheterna från havet.

En stor mängd utställare kommer för att visa upp sina produkter och berättar om nya metoder för hur vi nyttjar våra marina resurser på ett hållbart sätt.

Möt kockar, produktansvariga, kokboksförfattare och många andra. Vi fyller på med de aktörer som medverkar efter hand.

Utställare

 • Blå mat
  Blå mat - centrum för framtidens sjömat är en satsning för att ta vara på den enorma potential som finns i produktion av näringsriktig mat från svenska vatten. Fredrik Gröndal från Kristineberg Center berättar och bjuder på smakprov.

  Cityysteriet
  Hantverksost från centrala Göteborg med fokus på mjuka dessertostar. Det innebär vitmögelost, kittost och blåmögelost. På marknaden släpps osten ”Smoother operator – Pier edition” (marinare ost är svår att hitta!)

  Hasselsson
  Här kan du köpa fish n’chips rakt från matvagnen. Hasselsson serverar bara MSC-märkt fisk från hållbara och spårbara bestånd. Fast food från havet! 

 • Ica Supermarket Hedemyrs
  Kommer för att visa upp skaldjur från Grebbestad. Smaka på räkor och kräftor och lär dig om hur och varför butiken köper in lokala varor.

  Janemans
  Janemans inlagda sill av färsk sill från västerhavet tillsammans med de mest utsökta råvarorna av högsta kvalitet. Varje sill är noga tillredd och kärleksfullt tillagad för att skapa en unik smakupplevelse som kommer att väcka alla smaklökar till liv.  Janemans sillar är en blandning av fantasi och smaker som kommer att ta dig med på en gastronomisk resa genom västerhavet, bohuslänska solvarma klippor och ljuvliga gastronomiska små äventyr.

  Musselfeed 
  Musselfeed tillverkar musselmjöl och musselpulver som kan användas i djurfoder, livsmedel eller som smaksättare i matlagning. På marknaden kan du köpa musselpulver, en fantastisk smakförstärkare som ger mycket umami och är ett enkelt sätt att få in mer musslor i kosten. 

  Nordic Seafarm
  Nordic Seafarm utvecklar nutidens produkter och samarbetar med några av landets främsta kockar och matkreatörer som tar fram lättanvända och smakrika produkter. Till marknaden har de med sig sockertång i olika former. Sockertången är fullpackad med mineraler och vitaminer samt är en naturlig källa till umami och salt.

  Pond fish & Greens
  Pond fish & Greens erbjuder rökt fisk från egna landbaserade odlingar och berättar inspirerande om hur fiskodling kan och bör kopplas ihop med grönsaksodling. Här kan du också lära dig mer om Stigfjordens andelsodlingar

 • Seagreen Nordic
  Seagreen Nordic har tagit fram en proteinbar med algerna Spirulina och Chlorella. Seaweed bars är rika på protein, omega 3, full av vitaminer och mineraler och har en god smak av mörk choklad och citron.

 • Ten Island Seafarm
  Småskalig tångodling av sockertång i Göteborgs skärgård. Ten Island Seafarm odlar och utför allt arbete hållbart och för hand. De anordnar också föreläsningar och event om och kring tång. Till marknaden har de med sig sin torkade tång och tångprodukter.

 • Widén Gården
  Gårdsbutiken i Kville som fokuserar på att erbjuda lokalproducerade varor. Till marknaden har de med sig Nordic Crowns sortiment med nordiska nyttigheter av havtorn och aronia, samt ett axplock av andra varor.

 • Jettys
  Välkommen till Jettys bar som ni hittar på andra våningen på Richters. Här finns en stor terrass med magisk havsutsikt. I samband med Västerhavsveckan erbjuds räkmacka med kaffe eller dricka till specialpris.

Dessutom

 • Kommunala energirådgivare
 • Länsstyrelsen Västra Götaland på plats med fiskeinspektörerna.
 • Marin kolonilott - odling under ytan
 • MSC – Marine Stewardship Council
  MSC är en internationell icke vinstdrivande organisation som främjar hållbart fiske. Vi driver ett omfattande certifierings- och miljömärkningsprogram med målet att vi alla ska kunna njuta av mat från havet, både idag och i framtiden.

  Kustbevakningen
  Om det inte blir utryckning är du välkommen ombord KBV 310 och träffa besättningen som kan berätta om Kustbevakningens viktiga och omväxlande uppdrag. Är du intresserad av att arbeta på Kustbevakningen? Besättningen svarar gärna på dina frågor!

Boktält

Kennet Lundin från Göteborgs naturhistoriska museum presenterar sin bok ¨Sjömat-den ätbara mångfalden i havet¨ och bjuder på smakprov, dessutom presenterar han de senaste två volymerna av nationalnyckeln som handlar om svenska snäckor i hav, land och sjö.

Hos Kennet kan du också ta en titt i och köpa barnboken Noriko på äventyr i tången av Marie Lenngren. Där finns också bland annat tångsalt från Tångkullan och havsknäcke med tång från Lilla havsbutiken.

Erika och Kamilla Hindborg signerar sin barnbok Havets kalsonger. 

Inspireras av 2022 års marina matmarknad

Se Miljöjägarnas film på youtube

Övrigt program på Nya kajen:

Toppsegelskonaren Kvartsita ligger i hamnen och bjuder in till besök. Ombord finns Strandstädarna, Västkuststiftelsen och forskare. Musik med trubaduren Pablo Copa. Se hela programmet för Fjällbacka den 12 augusti här.

Västerhavsveckans havsverkstad kl 11.00-16.00

Sjöfartsverket är på besök.Möjlighet att se sjöräddning på nära håll om sjöfartsverkets helikopter kommer på besök.

Prova på att fiska med Sportfiskarna

Tid

Marin Matmarknad lördag 12 augusti kl.11-16
Övriga aktiviteter, se separata tider.

Plats

Nya kajen, Fjällbacka Nya kajen finner du vid Norra Hamngatan 38.

Arrangör

Tanums kommun, Fiskekommunerna, Swemarc, Västra Götalandsregionen, Turistrådet Västsverige