Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sjöbodsmuseet och Sigurdes lanthandel

lanthandel

Museerna i Mollösund håller öppet hus.

Mollösunds samhälle kom till redan på 1560-talet och är kanske Bohusläns äldsta fiskeläge. Redan tidigt gjorde Mollösundsbor veckolånga turer med odäckade båtar till Jutska revet, väster om Jylland, där man fiskade torsk och långa.  Under sillperioderna fanns ett tiotal salterier och trankokerier runt Mollösund och under 1900-talets första halva fiskade många båtar från Mollösund i olika delar av Nordsjön och ibland ända upp till Island.

Sjöbodsmuséet visar långafisket som länge var den viktigaste delen av Mollösunds näringsliv. Fisken fångades med väldiga långrevar på olika ställen i Nordsjön och t o m ute i Atlanten. Vid hemkomsten torkades fångsten i stora ställningar på bryggor och berg runt Mollösund. Sjöbodsmuséet är det enda stället i Sverige där du kan lära dig allt om fisket och långans beredning. Du kan på utställningen lätt följa allt från förberedelser innan fisket till recept på julbordets lutfisk. Dessutom kan du titta på filmer om fisket.

Sigurd Olssons Specieri- och diversehandel på Gatan 8 är det senaste tillskottet bland Mollösunds muséer. Under 1900-talet första del var kommunikationerna dåliga och därför måste man kunna köpa det mesta i en lokal affär. ”Siggurdes” visar hur en sådan affär kunde se ut. Det unika med museiaffären är att lokal och varulager finns kvar i originalutförande, d.v.s. allt är oförändrat sedan den 17 september 1966. Dagen då ägarna stängde affären. Här får du bland annat reda på hur kläder och skor såg ut, du får veta vilka skönhetsmedel som användes i Mollösund på den tiden och kan även ta en titt på badmodet.

Tid

Onsdag 7 augusti kl. 11.00-16.00

Plats

Sigurdes lanthandel, Gatan 8, Mollösund

Sjöbodsmuseet, bakom Tempo, Mollösund