Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Spökgarn och spökfisketur

Man i båt full av spöktinor

8+fjordar arbetar med att dragga borttappade fiskeredskap, så kallade spökredskap, från havets botten. Kom och hör dem berätta om sitt arbete.

Spökredskap är lika skrämmande som det låter. Borttappade hummertinor och nät sjunker till botten och fortsätter att fiska i åratal utan att någon tar hand om fångsten. De blir till verkliga dödshot för redan hotade fiskbestånd och skaldjur som fångas in, fastnar och svälter ihjäl. Dessa djur blir själva agn vilka i sin tur lockar in nya djur – en ond cirkel uppstår.

7 augusti,Uddevalla:
Miniutställning om spökfiske 8+fjordar är på plats vid Bohusläns museum i Uddevalla och berättar om spökfiske och dess effekter.

8 augusti Stenungsund
Spökfiske med 8+fjordar (vid stranden)
Vi undersöker vilka marina djur som lockas in i fisketinor och pratar om vad som händer om ett fiskeredskap går förlorat och hamnar på havets botten. Vad händer med alla djuren om ingen släpper ut dem- och vad kan man göra för att rädda dem?

Fiskpyssel med 8+fjordar (inne på Molekylverkstan)
Tillsammans skapar vi spännande konstverk av plastskräp och pratar kring olika sorters skräp som kan hittas både på stranden och under havets yta.

9 augusti, Marstrand
Följ med på en båttur i fjordområdet
 och lär dig mer om spökfiske och dess effekter på havsmiljön och fiskbestånden. 8+fjordar berättar om sitt spökfiskeprojekt och hur det går till när de draggar borttappade fiskeredskap, så kallade spökredskap, från havets botten. OBS! Oömma kläder. Flytväst finns att låna.

Turtider på Marstrand

09:00-10:30
10:30-12:00
12:30-14:00
14:00-15:30

Varje spökefisketur tar cirka 1,5 timme och vi kan ta emot upp till 5 personer åt gången.

Boka spökfisketur i Marstrand:
Anmälan görs till Niclas Åberg, 0303- 73 25 13

Se filmen om Spöknätsjakt på youtube

Tid och plats

7 augusti 11:00-16:00, Bohusläns museum, Uddevalla

8 augusti 11:00-16:00, Kulturhusparken, Molekylverkstan, Stenungsund

9 augusti 11:00-16:00, vid färjan och Kvartsita, Marstrand 

Arrangör

8+fjordar

www.8fjordar.se