Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Växtodling

Traktor med harv på en åker med träd i bakgrunden

Brinner du för lantbruk och vill ha en bred utbildning där du lär dig både teori och praktik från frö till skörd?

I yrkesutgången Växtodling lär du dig allt du behöver veta om spannmål, oljeväxter och vall – allt ifrån precisionsodling, GPS och drönare till fältvandringar och hänsyn till ett hållbart lantbruk. Självklart får du också med dig grunderna i lantbruksdjur och lantbruksmaskiner för att stå dig väl i växtodlingsbranschen.

Under utbildningens gång varvas praktik med teori. Stor del av växtodlingskurserna läggs på apl (arbetsplatsförlagt lärande) och vårt skoljordbruk där du får vara med på riktigt i ett modernt lantbruk. Du får möjlighet att läsa till behörighet för användning av växtskyddsmedel, fördjupa dig inom specialgrödor och lära dig lära dig om precisionsodling som exempelvis hur vi får rätt gödselgiva på rätt plats.

Du får vara med under hela växtodlingsåret från sådd till skörd och testa att använda maskiner så som jordbearbetningsredskap, såmaskin, gödseltunna, skördetröska med mera. Maskinkörningen påbörjas i simulatorer för att sedan utföras i verkliga jordbruket, antingen på skoljordbruket eller ute på din apl-plats.

Du lär dig de moment som berör växtodlingen från det att jorden bearbetas, vidare till sådd och slutligen skörd. Vad kommer grödan användas till? Hur når vi bästa skörd och kvalitet? Vilka krav ställer djuren på oss som växtodlare och vilka krav ställer marknaden? Det är exempel på frågor som besvaras under utbildningen. Du kommer också att lära dig att använda olika hjälpmedel som exempelvis vattenhaltsmätare, kvävemätare, jordprovtagning, växtodlingsprogram och andra digitala redskap för att lära dig att planera odlingen av olika grödor.

Direkt efter utbildningen kan du arbeta som maskinförare på gårdar och försöksstationer. Men du kan också välja att läsa vidare till exempelvis driftledare, agrotekniker, lantmästare och agronom.

Ambassadörerna testar Växtodling

Inriktning: Lantbruk
Ansökningskod: 
NBLAN-UD


Senast uppdaterad: 2023-08-29 16:11