Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Information till vårdnadshavare

Ungdomsmottagningen är en verksamhet som arbetar för ungdomar på ungdomars uppdrag. Vi arbetar med att förmedla kunskap, ge information, stöd och behandling eller tidiga insatser inom området sexuell, reproduktiv, psykisk och psykosocial hälsa. Ungdomar tar självständigt kontakt med ungdomsmottagningen. Vi arbetar alltid med frivillighet som grund och aldrig på vuxen eller annan verksamhets uppdrag.

Som förälder eller vårdnadshavare är det bra att känna till att ungdomsmottagningen finns för din ungdom. Om du har en ungdom i din närhet som du tror hade behövt kontakt med oss, kan du informera den om att vi finns samt att den kan boka tid till oss på olika sätt: genom att boka tid via webben, ringa, komma på drop in eller skicka meddelande till mottagningen.

Om tystnadsplikt

Har ditt barn fyllt 18 år får vi inte lämna ut några uppgifter.

Har ditt barn inte fyllt 18 år har personalen på ungdomsmottagningen som regel tystnadsplikt, även gentemot vårdnadshavare. Sekretessen kan brytas om ditt barn går med på det, eller om personalen bedömer att ditt barn inte är moget nog att bestämma själv i den aktuella situationen.

Om tystnadsplikt och sekretess på andra språk på youmo.se
(välj språk i det blå molnet i det högra hörnet på Youmo)

Om tystnadsplikt och sekretess på 1177.se

Kontakt med vården

För att kunna utföra ärenden via 1177.se exempelvis kontakta en ungdomsmottagning, boka en tid, be om nytt recept, beställa ett klamydiatest eller läsa sin journal (läsa journal endast från 16 års ålder och ej journal på ungdomsmottagningen oavsett ålder) behövs ett godkänt bank-id. Det går inte att logga in via dessa e-legitimationer: Freja, Freja eID extended eller Mobilt säkerhetsID. För att skaffa godkänt BankID krävs det ett godkännande av vårdnadshavare, reglerna ser olika ut hos olika banker. Åldersgränsen bestämmer bankerna själva. Läs mer här: Logga in på 1177.se för dig som är 13–17 år - 1177

Andra verksamheter

Om du är förälder eller vårdnadshavare till en ungdom som mår dåligt kan det också vara bra att känna till att det finns olika verksamheter som du kan vända dig till:

  • En väg in - Ett kontaktcenter som är till för barn och unga i Västra Götaland
    som mår psykiskt dåligt. En väg har som uppgift att hjälpa barn och unga med psykisk ohälsa att hitta rätt i vården. En väg in är även för vårdnadshavare eller närstående.
  • UPH - Barn och unga med psykisk ohälsa samt deras vårdnadshavare kan söka hjälp på vårdcentral med tilläggsuppdrag Ungas Psykiska Hälsa (UPH). Till UPH kan man söka från att man börjat förskoleklass till och med dagen man fyller 18 år. Du behöver inte vara listad på den vårdcentral som UPH tillhör för att kunna söka hjälp där.
  • Föräldrastöd - Se information om Föräldrastöd på respektive kommuns hemsida.
Senast uppdaterad: 2024-03-27 09:02