Social miljö

Utmaning

En otrygghet kan bottna i till exempel negativa erfarenheter, svag fysisk självkänsla och en rädsla att inte klara uppgiften. En ny och rörelseovan deltagare känner inte till koder, regler och jargong, och i rörelse blir det tydligt om man ligger efter övriga i fysisk förmåga.

Faktorer som funktionsnedsättning eller normbrytande sexualitet kan bli hinder att känna sig inkluderad. Jargong kan uppfattas kränkande och förstärka en känsla av utsatthet.  

Underlätta

Vi kan stötta och signalera tillhörighet genom att prata med varann på ett sätt som inte stänger ute, och jobba med gruppens sammanhållning och värderingar. Varje träningstillfälle är ett tillfälle för värdskap och omtanke om varje deltagare.

Lagom utmaningar för olika nivåer gör att fler känner sig inkluderade. I en motiverande miljö präglas både träning och tävling av lust och gemenskap. 

Reflektera

Hur ser det ut hos er idag? Vad gör ni redan som är bra, era guldkorn? Finns det trösklar, vilka? Reflektera med hjälp av frågor och case här nedan.

Rörelseaktiviteter och verksamheter ser olika ut så använd frågor som är relevanta för er och bortse från det andra. 

  • Hur gör ni för att personer med liten/ingen vana vid rörelse ska känna sig trygga?  
  • Hur pratar ni med varandra under träningarna? Kan “pratet” upplevas hårt eller utpekande även om det är hjärtligt tänkt? 
  • Hur ser rutinerna för att skapa trygghet i omklädningsrummet ut? 
  • Hur kommunicerar ni er värdegrund till ledare och medlemmar? 

Inspiration

Tankeväckande inspiration till lösningar, goda exempel och länkar som ger nya idéer.

Certifiering

Sammanfatta hur just ni erbjuder en Trygg start i en certifiering.