Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hästskötare – Islandshästsport

Vill du jobba professionellt inom islandshästnäringen?

På Axevalla finns ett eget islandshäststall med välutbildade hästar, skolan har lärare som brinner för allt som rör islandshästnäringen och en anläggning med både oval- och passbana.

I slutet av din utbildning har du möjlighet att ta hästskötarexamen för att bli diplomerad hästskötare. Det innebär att du har möjlighet att jobba direkt som hästskötare i exempelvis ett tävlingsstall, ett stuteri eller på ridskola. Inom hästnäringen finns många intressanta branschutbildningar och yrkeshögskoleutbildningar.

Du kanske är mer intresserad av att utveckla din ridning? Då finns det möjlighet att välja spåret idrott och hälsa – specialisering där du får mer ridning på schemat. På Axevalla Hästcentrum finns även ett spår mot hästhälsa. Här får du fördjupande kunskaper inom fysiologi, friskvård och djursjukvård som är kunskaper som efterfrågas i hästbranschen. Både utgång och spår väljer du under första terminen.

Malin Jansson - yrkeslärare islandshästsport

Elev står bredvid islandshäst
Tilda Wasenius och islandshästen Elvis. Foto: Anna Rehnberg

Varför sökte du till naturbruksprogrammet på Axevalla Hästcentrum?

– Jag ville lära mig mer om islandshästar och hade hört från kompisar som gått på skolan att lärarna och utbildningen var bra.

Vad ger dig utbildningen?

– Jag kan fördjupa mig i olika områden, till exempel att lära mig att rida islandshästens olika tävlingsgångarter.

Vad har utmanat dig mest?

Att behöva flytta hemifrån och komma till en klass där jag inte kände någon. Men det har gått bra. De två första åren bodde jag på internat på skolan. I år hyr jag och två tjejer i klassen ett hus i Axvall.

Drömjobb efter utbildningen?

– Jag vill träna islandshästar och ge ridlektioner. Jag vill också utbilda mig till hovslagare. Tror att det blir en bra kombination.

Ambassadörerna testar Islandshästsport

Ansökningskoder:
NBHAT-AX, Naturbruksprogrammet – inriktning hästhållning
IMVNB-AX, Introduktionsprogrammet – programinriktat val
IMYNB-AX, Introduktionsprogrammet – yrkesintroduktion

Här finner du mer information om vilken kod du ska välja


Senast uppdaterad: 2023-12-22 11:39