Hästskötare – Ridsport

Ryttare med häst hoppar över hinder

Lev hästliv på riktigt med ridning och körning på schemat!

Det här är utbildningen för dig som vill utveckla din ridning eller som vill varva teoretiska ämnen med praktiska lektioner. Du får träna både hoppning och dressyr både på riktiga hästar och på våra toppmoderna hästsimulatorer.

I slutet av din utbildning har du möjlighet att ta hästskötarexamen för att bli diplomerad hästskötare. Det innebär att du har möjlighet att jobba som hästskötare i exempelvis ett tävlingsstall, ett stuteri eller på ridskola. Inom hästnäringen finns också många intressanta branschutbildningar och yh-utbildningar.

Du kanske är mer intresserad av att utveckla din ridning? Då finns det möjlighet att välja spåret idrott och hälsa – specialisering där du får mer ridning på schemat. På Axevalla Hästcentrum finns även ett spår mot hästhälsa. Här får du fördjupande kunskaper inom fysiologi, friskvård och djursjukvård som är kunskaper som efterfrågas i hästbranschen. Både utgång och spår väljer du under första terminen.

Elevporträtt – Alice valde ridsport

Porträttbild på elev i mössa
Alice Engstad Foto: Anna Rehnberg

Varför sökte du till naturbruksprogrammet på Axevalla Hästcentrum?

– Jag är uppvuxen med hästar och håller på med hästhoppning. Jag sökte skolan för att kunna kombinera skola och ridningen.

Vad ger dig utbildningen?

– Jag får lära mig grunderna inom ridning och hästskötsel. Lärarna bryr sig jättemycket om oss och är bra på att lära ut. Det bästa med skolan är att jag samtidigt kan utvecklas som tävlingsryttare inom hästhoppningen.

Vad har utmanat dig mest?

– Att våga vara mig själv och tro på att det jag kan räcker.

Drömjobb efter utbildningen?

– Jag vill bli polis. Mitt drömjobb skulle vara ridande polis.


Ambassadörerna testar Ridsport

Ansökningskoder:
NBHAT-AX, Naturbruksprogrammet – inriktning hästhållning
IMVNB-AX, Introduktionsprogrammet – programinriktat val
IMYNB-AX, Introduktionsprogrammet – yrkesintroduktion

Här finner du mer information om vilken kod du ska välja