Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vad är bipolär sjukdom?

Bipolär sjukdom kallas också manodepressiv sjukdom. Bipolär sjukdom präglas av kraftiga förskjutningar i stämningsläge och aktivitetsnivå. Dessa stämningslägesförskjutningar kommer i skov (episoder).

Skov med sänkt stämningsläge och minskad energi kallas depression. Skov av förhöjt stämningsläge med överaktivitet och intensifierat känsloliv kallas hypomani eller mani. Sjukdomen kan orsaka lidande och innebära svårigheter att fungera inom viktiga områden i livet.

Utan behandling är sjukdomen ofta allvarlig och funktionsnedsättande men det finns effektiva behandlingsformer som gör att de flesta kan leva ett normalt liv utan svåra sjukdomssymtom. Modern behandling kombinerar läkemedelsbehandling med pedagogiska och psykologiska behandlingsmetoder. Sjukdomen är kronisk på så sätt att man har en förhöjd risk för sjukdomsskov livet ut, men behandlingen syftar till att minimera antalet skov.

Olika varianter av bipolär sjukdom

Det finns flera olika varianter av bipolär sjukdom. De vanligaste formerna är bipolär sjukdom typ I och typ II.

Bipolär sjukdom typ I kännetecknas av återkommande manier. Oftast – men inte alltid - har man även återkommande depressioner. Vid bipolär sjukdom typ II har man återkommande depressiva skov och en lindrigare form av förhöjt stämningsläge: hypomani. Manier förekommer inte vid bipolär sjukdom typ II.

Det finns tillstånd med tydliga stämningslägeslägesförskjutningar som ändå inte kan hänföras till kategorierna typ I eller typ II men som inte kan klassas som bipolär sjukdom typ I eller II. Det kan handla om kombinationen återkommande depressioner varvat med kortare episoder (2-3 dagar) av hypomant stämningsläge, eller läkemedelsutlösta episoder. Sådana tillstånd kallas ibland bipolära spektrumtillstånd.

Orsak 

Diagnostik

Symptom

 

Senast uppdaterad: 2019-01-09 09:12