Snö & is

Att ha det halt under fötterna ökar både farten och spänningen! I regionen finns flera möjligheter till att glida fram på snö och is. Här hittar du även tips som gör det säkrare att röra på sig när det är halt ute.

I din kommun

Sök upp ishallar, skidspår och skidbackar i din närhet.

Vintersäkra din aktivitet

När det är snö och halt...

Använd broddar! Finns att köpa på apotek och sportbutiker. I vissa kommuner delas broddar ut gratis till äldre.

Gå med stavar! Och om du använder stavar - kom ihåg att ta bort gummiploppen så att du har dobbar som ger fäste.

Gå som en pingvin! Gå i sakta mak, med kortare steglängd, sätt i hela fotsulan, rikta ut tårna lite, luta dig lätt framåt och lägg vikten på främre foten, håll armarna en bit utanför kroppen - det ger dig bättre kontroll när det är halt.

Ha händerna fria! Använd gärna ryggsäck och undvik att bära saker i händerna. Det gör att du lättare kan parera och ta emot dig.

Ta dig till en galleria! Det finns ofta stora inomhusytor mellan butikerna där du kan promenera säkert utan is, bara för promenerandets skull. Testa att öka farten mellan utvalda butiker, pausa vid bänkar, sätt och ställ dig upp några gånger för att träna benmusklerna lite extra. Funkar så klart lika bra att göra på ett museum, eller någonannanstans där det finns stora ytor!

Träna upp balans och styrka

Det är bra att träna upp sin balans och styrka så att kroppen kan parera när du halkar till. Hitta tips på träning du kan göra i olika miljöer här på Rörelseguiden eller tipsas om organiserade aktiviteter. Tänk på att träningen måste utmana dig för att ge effekt på balansen eller styrkan.

Öva på att "halka och ramla"

Det går att träna upp "fallkompetens" så att kroppen vet hur den ska ramla utan att skada sig. Många judoföreningar erbjuder kurser i fallträning. 

Kan du under säkra förhållanden även öva på att röra dig på is och glida är det också ett sätt att öka din rörelsekompetens. Det ger en känsla av trygghet vilket gör att du kan slappna av mer när du du rör dig i vintertider.