För personal & vårdgivare

Du som i ditt arbete träffar individer som du stöttar kring levnadsvanan fysisk aktivitet kan använda Rörelseguiden för att tipsa om olika möjligheter till ökad rörelse.

Ett av syftena med Rörelseguiden är att förenkla för dig som arbetar inom till exempel vården och elevhälsan att hänvisa vidare till egenvård gällande fysisk aktivitet samt att hitta ett aktivitetsutbud. Här finns även tips på motivationsstöd för dem som behöver lite extra coachning och pepp för att komma igång.

Bra att veta kan vara att det under de olika miljöerna Hemma, Utomhus, Gym och Vatten finns enkla träningsprogram som du kan skriva ut och skicka med din patient/klient. Tänk även på att det ibland behövs ett FaR eller ett intyg för bassängträning - kolla gärna upp vad som gäller på aktuell anläggning.

Har du frågor om aktivitet i en viss kommun kan du kontakta aktuell kommuns folkhälsostrateg eller föreningssamordnare. Och kontakta gärna aktivitetsarrangören direkt om det finns behov av att säkerställa mottagande, praktiska detaljer eller annat. Tänk på att patienten behöver ha gett sitt godkännande om du delar hens personuppgifter.

Använd gärna FaR (fysisk aktivitet på recept) för att strukturera arbetet med fysisk aktivitet. Metoden FaR kan användas av medarbetare med hälso- och sjukvårdslegitimation. FaR har i studier visat sig öka patientens följsamhet till ordinationen. Rörelseguiden kompletterar FaR med tips på aktiviteter som patienten kan göra på egen hand, organiserad aktivitet och motivationsstöd att hänvisa till.