Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vård enligt samverkansavtal

Västra Götalandsregionen och Region Halland bildar tillsammans Västra sjukvårdsregionen och har träffat ett samverkansavtal om invånarnas rättigheter och möjligheter att välja var de vill söka sjukvård inom Västra sjukvårdsregionen.

Samverkansavtalet innebär att invånarna i Västra Götalandsregionen/Region Halland fritt kan välja vårdgivare inom primärvård, länssjukvård och specialisttandvård vid vårdenheter inom sjukvårdsregionen.

För öppen planerad vård hos privata vårdgivare med kontrakt behövs inte någon remiss/ betalningsförbindelse (Patientlagen (2014:821).
Vissa avtal med privata vårdgivare är så kallade tillgänglighetsavtal. För att få vård utifrån dessa avtal behöver en patient ett underlag om att vård inte kan ges i hemregionen inom garantitiden.

Hänsyn måste tas till de eventuella remisskrav som respektive part (Västra Götalandsregionen respektive Region Halland) beslutat om. Frikort gäller för öppenvård i hela Sverige.

Patienten betalar vårdregionens avgifter. Västra Götalandsregionen tillämpar hemregionens nivå på högkostnadsskyddet oavsett om vården har getts inom VGR eller i Region Halland.

Samverkansavtalet
Regionernas remissregler

 


Senast uppdaterad: 2022-05-11 11:01