Arbetet med handlingsalternativ fördjupas

Uppdaterad:
Publicerad:

Sju månader har gått sedan Millenniuminförandet avbröts.  Efter ett omfattande arbete med erfarenhetsinsamling och kunskapsinhämtning fördjupas arbetet med handlingsalternativ.

Arbetet med handlingsalternativ ska leda fram till ett inriktningsbeslut om framtida vårdinformationssystem i VGR. Tisdagen den 3 juni fick regionstyrelsen en lägesrapport om hur långt arbetet kommit. De handlingsalternativ som sedan början av året fördjupats och analyserats är:   

  • Fortsätta arbetet med leverantören Oracle. 
  • Ny upphandling av kärnsystem. 
  • Upphandling av modulbaserade lösningar . 
  • Utveckla eget kärnsystem.   

– Det finns inga enkla eller snabba lösningar. Vårt uppdrag nu är att förse politikerna med så bra underlag som möjligt, säger Anders Kullbratt, beslutsfattare i Samordning Vårdinformationssystem.    

Många i VGR är involverade   

Under våren har en arbetsgrupp jobbat med att identifiera och beskriva VGR:s alternativ.  Man har tagit fram metoder för kartläggning, jämförelse och värdering. Alla alternativ har analyserats, eller ska analyseras, utifrån flera olika aspekter, till exempel funktionalitet, juridik och opinion och mottagande.    

Arbetsgruppen utgörs av representanter för verksamheterna och medarbetare med olika kompetenser, till exempel juridik, IT, inköp, ekonomi, etc,  

Under våren har också koncernledning hälso- och sjukvård haft workshops om olika alternativ. Ledningen för Samordning vårdinformationssystem och förvaltningsdirektörer i VGR har dessutom haft heldagsdialoger med fackliga företrädare. 

Olika lång tid till införande   

Först nu finns det möjlighet att börja fördjupa alternativet Oracle. I enlighet med den så kallade pausöverenskommelsen har VGR utifrån samtal med Oracle lyft förbättringsbehov inom ett antal utvalda områden och leverantören har återkopplat på dessa.    

– Det är svårt att dra konkreta slutsatser av de senaste veckornas samtal. Vi har haft bra möten, men vi har inte en heltäckande bild av vad som skulle kunna förbättras framåt. Det var inte heller ambitionen. Detta har varit ett första steg att utvärdera möjligheter till förbättringar, säger Anders Kullbratt.  

Man räknar med att olika alternativ innebär olika lång införandetid. Oavsett alternativ ligger ett färdigt införande relativt långt bort. Det uppskattas handla om flera år till en första start i någon form i alla handlingsalternativ. 

Det alternativ som bedöms ha kortast startsträcka är att fortsätta med leverantören Oracle. Ny upphandling av kärnsystem tar längre tid. Modulbaserade varianter  tar också längre tid, men nyttorna i det alternativet kan komma stegvis tidigare. Längst tid uppskattar man att alternativet Utveckla eget kärnsystem tar.   

Förankring innan förslag till beslut   

Nu ska alla alternativ analyseras klart, för att sedan jämföras och värderas. Anders Kullbratt poängterar att inget alternativ väger tyngre än andra. Alla har för- och nackdelar som behöver övervägas noggrant. Man kan också kombinera olika alternativ.    

Resultatet av analys och jämförelse ska förankras i fackliga grupperingar samt koncernledning, för att skapa ett så heltäckande underlag till politikerna som möjligt.   

– Arbetet är både komplext och komplicerat, och handlar om mer än att välja ett tekniskt system: det handlar om att hitta bästa vägen framåt för ett sammanhållet vårdinformationssystem, där förankring, involvering och transparens är viktigt, säger Kullbratt.   

Extern expertgrupp 

Efter att KPMG granskade införandet av Millennium har regionstyrelsen gett regiondirektören i uppdrag att tillsätta en extern expertgrupp som ska ge oberoende stöd och kvalitetssäkra arbetet med handlingsalternativ och strategiska vägar framåt. 

Den gruppen har nu formerats och består av Johan Magnusson, Göteborgs universitet, Markus Lingman, region Halland, Ola Odebäck, SKR samt Kristofer Bengtsson, Volvo.  (Uppdatering: Ytterligare en deltagare från mitten av juni: Åsa Cajander, Uppsala universitet).